28 June 2014

Ramadhan datang lagi.

Bismillah.

1 Ramadhan 1435h.

Alhamdulillah, tsumma alhamdulillah...
Ramadhan, kali terakhir disebutkan atau menjadi bahan bualan adalah setahun lepas.
Dan hari ini, saat ini, 1 Ramadhan datang lagi! :)

Perasaan?

Takut.
Takut Ramadhan kali ni tak memberi apa-apa, atau membawa apa-apa perubahan pada diri.
Datangnya setahun sekali, tapi disiakan kedatangannya.
Tu lah perasaan kali ni.

Apapun, matlamat ramadhan kali ni tetap sama;

Bukan nak Ramadhan ni yang jadi baik, sebab Ramadhan memang macam tu dah sejak azali.
Tapi nak diri sendiri yang jadi lebih baik, berbanding sebelum ni.
Dan semoga bulan mulia ni jadi platform atau batu  loncatan untuk kami dan kita semua untuk melakukan at least satu perubahan yang kekal.

Jom kita buat list sikit do's and dont's bulan Ramadhan ni, dan semoga ia berkekalan ;)

DO's and DONT's:

- Perbanyak mengaji, berzikir dan berselawat.
- Perbaiki amalan fardhu, perbanyak yang sunat.
- Perbanyak sedekah.
- Pelihara semua anggota; mata, telinga, mulut dan hati.
- Tinggalkan perkaara lagha.
- Tolong mak ayah seikhlas mungkin.

Last but not least, berusaha untuk capai semua in shaa Allah!

:)

Kurangkan maksiat, tingkatkan amalan.

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...