29 June 2013

Walimah di sana sini.

Bismillah.

Subhanallah, walhamdulillah, Allahu Akbar.

Ahhah.

Cuti yang sepatutnya berpanjangan sampai 3 bulan, 'ter'pendek jadi 3 minggu. Gara-gara 'ter'paksa ambil short semester tahun ini, buat pertama kalinya dalam sejarah. *Eh?

Kenapa ambil short sem? Sebelum ni tak pernah pernah pun?

Because Allah said so. :)

Terlalu banyak sebab dan musababnya. Allah lebih mengetahui yang banyak itu, saya cuma punya sedikit.

Tak apalah, boleh bersahur, berpuasa, bertarawih di masjid uia. First time kan? :) *Ouh uia ku.

Hmm... Macam tahun tahun sebelumnya, bila cuti je memang banyaklah majlis walimah sana sini. Bezanya cuma tahun ni ramai kawan-kawan sahabat-sahabat senior-senior terdekat punya majlis. Sebelum ni hanya kenalan jauh.

Tadi pun baru balik dari walimah sorang akak ni. Kenal sejak tingkatan 2. Sekarang umur 21. Cer kira berapa tahun dah? *tiba-tiba. Apapun mabruk 'alaik buat kak sakinah, suami dan keluarga :)

Dalam seminggu dua lepas ex-roomate masa di matrik uia dulu selamat dah nikah. Dan dalam sebulan dua lagi, akak senior punya turn pulak...

Beberapa hari lepas, si ayah menyatakan amanat beliau... *Ouh ...

Ayah dah mula cakap tentang kehidupan rumah tangga... Dipesan untuk mencari pasangan ang beragama, boleh membahagiakan bukan hanya di dunia, tetapi juga di akhirat sana... Ayah ada cakap jugak, sekarang ni dah ramai yang umur 24-25 tapi susah nak cari pasangan... *See? Im targetting 23 ;)

Alhamdulillah... Allah menggerakkan hati ayah saya untuk berbicara tentang ini. Sedikit sebanyak mengingatkan saya untuk bersiap sedia mengahadapinya... Ya, berumah tangga tak sepasti kematian, tapi kehidupan tetap memerlukan perancangan. Tak siapa yang nak berseorangan sampai penghujung kehidupan ye tak? :)

Apapun i have to move on. Pelajaran tetap berjalan macam biasa. Tanggungjawab juga tetap ada, sebelum ianya bercambah lagi di masa depan.

Kawan-kawan, teman-teman, lagi lagi yang perempuan, moh la kita persiapkan diri dengan pelbagai persiapan demi mengharungi masa depan. Cuti semester, hatta cuti pendek sekalipun, jangan lupa tingkatkan skill memasak, mengurus rumah tangga, semuanya. Tugas dan tanggungjawab sebagai seorang isteri, ibu,  menantu, semualah. Mari bersiap sedia! :)

p/s: Setahun dua lagi boleh tunggu jemputan walimah dari saya in shaa Allah. Walau calonnya belum ada :p



18 June 2013

Cuti perlu diisi.

Bismillah.

Alllah...
Minggu ke 2 dah cuti.
Progress?
Only He knows...

Tak tau lah apa yang aku dapat bila duduk rumah sepanjang cuti ni selain buat kerja-kerja rumah.
Rasa macam sedang membuang masa.
Internet.
Tv.
Kadang-kadang je mengadap buku.
Itupun tak tahan lama.

Kadang-kadang jeles jugak tengok insan-insan 'bertuah' yang Allah bagi lebih sikit dari orag lain ni.
Ada je idea mantap mereka nak sebar dakwah.
Ada je idea nak tarik minat mad'u.
Dan sangat cekal, tabah dan konsisten dalam melaksanakan satu-satu ibadah atau dakwah.
Kreatif.
Cekal hati.
Istiqomah.
Aku suka.

Mat Luthfi.
Hilal Asyraf.
Aiman Azlan.
Ramai lagi.

Cuma jadi terkilan sikit bila banding dengan diri sendiri.

Aku bukan nak jadi hebat macam diorang, tapi sekurang-kurangnya aku mahu sumbang sesuatu kepada orang.

Memang kena kat batang hidung sendiri pun bila ada orang kata "Harap pakai labuh-labuh, tutup-tutup, tapi tak ada nilai di sisi Allah".

Terasa memang  terasa lah kan.
Tapi kadang-kadang benda yang memedihkan hati, itulah hakikat sebenar.

Sekarang aku cuma punya satu benda nak buat yang ada dalam kepala, make a future plan.
Jangka pendek, dan jangka panjang.

Khatam Al-Qur'an, buku-buku thag=qafah dan harakiah.
Belajar asas-asas kehidupan.
Sebagai seorang anak, kakak, pelajar, dan mungkin sebagai isteri, ibu dan da'ie sepenuh masa.

Kawan-kawan, jangan biarkan masa lebih banak lagi terbung!
Lets make a change for a better future! :)

12 June 2013

Home Sweet Home.

Bismillah.

Alhamdulillah.

Hari ni hari ke5 duduk bertapa kat rumah.
Erk.
Baru terfikir nak buat apa untuk cuti 3 minggu ni.
Sebelum cuti ramai dah ingatkan untuk buat jadual.
Tapi tak buat jugak.

Sepanjang 5 hari ni, jadi suri rumah tak rasmi je lah.
Kemas rumah, masak, jadi 'cikgu' tak rasmi untk adik bongsu ni.
Tu je lah.
Ingat nak kerja macam selalu buat bila cuti panjang.
Tapi bila mak ayah dah bagi 'signal' macam tak bagi kerja, rasanya berbakti pada keluarga je lah kot cuti 3 bulan ni ... :)

Kali ni lah pertama kali dalam sejarah tak rasa macam desperate sangat nak kerja.
Tiba-tiba kepentingan mendahulukan ibu bapa tu sangat menebal dalam diri.
Chewah!

Hmm...
Dan tiba-tiba rasa kepentingan untuk belajar selok-belok rumah tangga pun menebal sama.
Ini bukan main-main, ini serius okeh!

Ye lah, umru pun dah meningkat.
Tipulah kalau saya cakap saya tak terfikir tentang masa depan.
Ohoi.

Dalam masa yang sama, ayah pulak dah bising-bising suruh masak yang power power punya~
Daging kurma la, asam podas lah semua.
Saya bukan tak tau masak, cuma tak terer je ok ... (dan sedikit malas). Oops.

Dan secara tiba-tiba jugak, saya rasa cara saya lipat baju tak kemas lah, rumah tsk berapa kemas, itulah inilah.
Haish.
Semuanya perlukan kesempurnaan .....
Adakah ini petanda?

Ok ini tiada kena mengena ...

Do'akan saya supaya dapat menyumbang sesuatu yang berguna buat diri sendiri juga orang sekeliling di waktu cuti ni! :)

02 June 2013

Exam fever!

Bismillah.

Allahumma solli 'ala Muhammad :)

Alhamdulillah, sedar tak sedar, dah final exam untuk sem ke2. Tinggal 2 paper je pun lagi :)

Nampak tak?
Salah satu petanda kiamat, kita rasa masa berlalu dengan cepat ...

Sangaaaaaaat lama tak merepek kat blog ni.
Tiba-tiba rindu :')

Macam-macam jadi sem ni.
Dengan demam PRU nya lagi.
Hentam sana hentam sini.
Provokasi sana sini.

Macam-macam.

Dengan kawan-kawannya sana sini menikah.
Saya bila lagi?
Ehem ehem.
Tiba-tiba. Tak ada kena mengena.

Baru-baru ni mak sedara minta tolong carikan seseorang, calon untuk ofismet dia.
Saya pun dengan semangatnya buat iklan dengan kawan-kawan terdekat.
Last last dapat 5-6 orang.
Bak hang.
Nak calon sorang je.

Dan sekarang baru saya dapat rasa serba sikit bila jadi match-maker ni.

Excited memang excited, tapi dalam masa yang sama serba salah.
Kita tak tau orang yang kita gandingkan sesuai ke tak.
Dibuatnya jadi masalah ke di kemudian hari, kita pun boleh dipersalahkan...

Dalam sibuk sibuk carikan untuk orang lain, ramai pulak bertanya; 'awak je lah yang jadi calonnya'.
Hah sudah.
Belum lagi kot... ;)
Ok tiba-tiba lagi tak ada kena mengena.

Hmm..
Cakap pasal exam.
Selalu sangat, sebelum masuk exam, 'in shaa Allah aku boleh buat!'
Lepas keluar dewan, 'kalau lulus pun jadilah'.

Saya tiba-tiba terfikir.
Kalau setakat lulus je, boleh ke saya seorang pekerja yang berkualiti di esok hari?
Persaingan makin sengit.

Hmm...
Kena belajar bersungguh lagi ni sem depan :)
Fighting!

Lusa dan tulat ada lagi paper.
Do'akan saya.

:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...