11 April 2013

Pengorbanan. Perjuangan.

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.


Allahumma solli 'ala Muhammad wa 'ala aalihi wasohbihi wabaarik wasallim.


Seperti sebelum-sebelum ini, pihak universiti banyak menganjurkan program-program sekitar uia dan tak kurang juga program yang dianjurkan oleh kelab-elab dan persatuan dalam uia.

Beberapa minggu lepas kami sekawan sahabat merancang untuk mendatangi satu event; Usrah Musical namanya.

Nama pun dah cantik tertarik de bomm.
Kami pun kumpul duit, save the date, pakat ramai-ramai nak pi.

Nak dijadikan cerita, pagi hari kejadian tu, seorang sahabat satu usrah mengajak saya ke satu program usrah kami.

Saya serba salah.

Sebab saya dah janji dengan sekawan sahabat tadi dah lama. Takkan lepas dapat mesej berapa saat terus ubah fikiran?

Kawan-kawan saya tarik muncung seinci. Siap 'hasut' saya supaya jangan pergi.

Saya fikir-fikir balik.
Mana yang perlu diaulakan.

Saya diam, sambung fikir.

Dalam kelas, kawan saya cakap;

"When you say YES to others, make sure you dont say NO to yourself".

Haha.

Saya gelak je.

Habis kelas, kami balik bilik masing-masing.
Tengok One Piece kejap, tunggu azan.
Bersiap-siap.

Sambil turun tangga, saya taip mesej;

"Maaflah tak dapat join malam ni. Kena pergi program jugak.".

Ke program usrah jugak akhirnya.

Why why why???


Alkisah, sejak sem lepas saya jarang balik rumah. Bukan taknak, tapi sebab sibuk punya pasal.

Apa yang sibuk sangat sampai tak boleh balik rumah???

Erk.
Bukan tak balik rumah, jarang.

Siapa yang tak suka balik rumah?
Luangkan masa dengan family, tengok tv sesuka hati.

Dah tu kenapa tak nak balik???

Why why why???


Alkisah kedua, sejak melangkah masuk alam 'degree' ni dah pandai melangkah ke mana-mana dah kaki ni.
Kejap-kejap keluar beli barang.
Kejap-kejap jalan-jalan.
Kejap-kejap keluar makan.

Kadang-kadang tu terpaksa jugak cancelkan plan nak keluar makan sekali, pergi jalan sekali.
Bukan tak seronok jalan-jalan.
Bukan tak seronok makan-makan.

Tapi dah kalau 'kerja' memanggil saat itu, perlu jugak dicancelkan.

Why why why???
Why why why???
Why why why???



Sebabnya, memang dalam jalan perjuangan ni kita kena banyak korbankan keinginan dan kepentingan sendiri demi kemaslahatan orang lain. Kan? :)


" Kalau apa yang engkau serukan kepada mereka (wahai Muhammad) sesuatu yang berfaedah dan mudah didapati, dan satu perjalanan yang sederhana (tidak begitu jauh), nescaya mereka (yang munafik itu) akan mengikutmu; tetapi tempat yang dituju itu jauh bagi mereka."....
(At-Taubah; 42)


Dan saya teramat sangat yakin, ramai lagi sahabat seIslam saya kat luar sana yang lagi besar perngorbanan mereka demi perjuangan.

Moga kita terus thabat.

Takbir!


p/s : Do'akan sahabat saya. Bapanya baru dimasukkan ke ICU pagi tadi. Err. Do'akan bapanya sekali.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...