24 March 2013

Kita tak sama.

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


Bismillah.

Uhuk uhuk. Berhabuk sudah blog ini ...

Alhamdulillah, pejam celik, dah pertengahan sem dah pun. Cuti seminggu, naik cuti ada 2 paper lagi.

Sejujurnya, sem ni tak rasa pun perjalanan waktu. Mungkin kerana waktu kebanyakannya diisi dengan program-program, dalam dan luar kampus.

Teringat, bila mendapat markah kuiz untuk salah satu subjek course requirement, terus down se'down' 'down' nya. Orang lain boleh dapat dekat full-mark, saya hanya boleh dapat kurang dari separuh. Kalau ikutkan memang kebanyakannya careless mistake, tapi careless tak careless, tetap memberi impak.

Saat itu saya mula menyalahkan diri.

"Ni mesti sebab aku banyak sangat pergi sana sini. Pergi meeting, liqa', program luar, sampai tak sempat nak study".

Astaghfirullah.

Saya mula membandingkan kawan-kawan yang dapat markah tinggi, semua jenis yang study.

Tapi tiba-tiba saya teringat saat 'itu', yang menjadi titik permulaan perbezaan saya dengan mereka.
Titik permulaan di mana saya berjanji bahawa perjuangan ini menjadi yang paling prioriti.
Titik permulaan yang menuntut saya untuk berbakti pada Islam yang dicintai.

Allah Allah.

Di mana perginya janji itu saat Allah menguji?

Cepat-cepat sedar. Ingatkan diri sendiri, 'kau tak sama dengan mereka'.

Kehidupan diteruskan. Penat macamana pun, amanah tetap amanah.
Penat macamana pun, taklifan yang digalas tak pernah terhapus.

Adakalanya saya bimbang, andai saya menjadi fitnah kepada perjuangan yang dibawa.

'Dia ni result dah la teruk. Tapi masih sibuk ke sana ke mari. Entah buat apapun tak tahu. Datang universiti bukan untuk belajar ke?'

Yes. Saya datang universiti untuk belajar. Tapi bukan semata-mata kerana itu.

Saat persoalan ini diaju, saya mengerti, awak dan saya berbeza; kita tak sama.

Tapi siapa saya nak persoalkan kenapa kita kita berbeza.
Siapa saya nak menyatakan siapa antara kita yang lebih benarnya.
Dan siapa pula saya, untuk menentukan yang mana yang lebih Allah suka?

Saya akui, yang manusia punya kecenderungan yang berbeza.

Cuma kadang-kadang terasa pelik, kerana ada antara mereka yang mengaku sebagai 'jundi' Allah, tapi merendahkan orang lain yang bagi mereka tak turut sama menggalas tugas sebagai 'jundi' itu.

Pergi ke majlis ilmu, ke majlis qasidah, majlis zikir, memuji Allah dan Rasulullah saw dikatakan hanya berjiwa sufi.
Salahkah berjiwa sufi?

Saya faham, ada yang memahami bahawa haraki itu lebih penting berbanding sufi.
Tapi mampukah kita nak memahamkan semua akan kepentingan berjiwa haraki tu?

Walaupun saya memahami bahawa berjiwa haraki itu penting, tapi bagi saya sufi itu juga penting. Dan kita yang faham tentang haraki juga perlu pada jiwa sufi.

Kerana bagaimana seorang jundi itu memiliki hati dan jiwa yang murni kalau tidak dengan mendatangi majlis-majlis yang membentuk jiwa sufi?


HARAKI - SUFI = TAK JADI.
SUFI - HARAKI = PUN TAK JADI.
HARAKI + SUFI = IN SHAA ALLLAH JADI :)

p/s: Kerja tu kerja jugak, hati tetap mesti mau cuci ... ;)

4 comments:

  1. elok la tu fad, drpd xwat pape2 je kan.
    makin kosong...kosong je nnt.

    all d best for 2 paper more!

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu betul lily.

      kadang2 Allah saja nak test nak tengok kita ni betul2 ikhlas buat kerja atau x :)

      Delete
  2. I'm smilling while reading this because I know Allah loves u that's y He is testing u. Be strong!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks laila!

      may Allah's blessing always be with u :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...