27 March 2013

Nana.

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.


Bismillah.

Baru kejap tadi saya baca blog Ustaz Mat Luthfi yang belajaq luaq negara, (bukti; keluaq dah loghat utagha) dia banyak 'dedicate'kan tulisan-tulisan di blognya buat ahli keluarga dan sahabat rakan taulan.

Sekarang saya nak 'dedibagi'kan (a.k.a dedikasi) sesuatu buat kawan saya.

Sebelum tu, kalau awok baca ni, sila jangan kembang atau kembung.


Nana.

Dia terer programming kot.

Kalau lepas kuiz ke, exam ke, dan apa-apa yang sewaktu dengannya, silalah jangan tanya dia. Sebab dia akan jawab dengan muka superyakinnya; "susah gila".

Tapi bila dapat result, confirm kita akan tension. Sebab result dia macam dia dah berpuluh kali khatam buku programming.

Serius.

Lepas tu mulalah nak hangin tiba-tiba.

Hangin sebab kawan sendiri dapat markah tinggi. Apakah?


Lagi satu.

Kalau dalam kelas, bila mengantuk tu, mesti pandang kawan sebelah.

Buat muka mengantuk. Bukan buat, tapi dah nama pun mengantuk kan?
Dengan mata penyek, muka sememeh, (tipu-tipu, muka saya tak nampak, tapi muka kawan sebelah la nampak)  meminta belas kasihan supaya si kawan sebelah boleh buat sesuatu.

Pernah sekali tu, masa kelas subjek islamik.

Tak ingat dok buat apa, tapi pendek kata main la. Walhal sepatutnya ustaz mengajar kat depan kenalah kosentret.

Saya terus cakap kat dia; "Jangan main. Malaikat ada kat kiri kanan tengah tengok. Nanti dia tulis 'nana ni ustaz dok mengajar dia main kat belakang'."

Terus dia senyap.

2 saat je ok.

Termasuk saya sekali.


Nana.

Sekarang dia rajin teman saya pergi majlis ilmu. Pergi talaqqi Ustaz Muhadir, talaqqi Habib Ali.
Dulu bukan malas, tapi tak tahu.

Sekarang pun dah nak mula (baru nak mula) rajin join meeting.
Meeting CARING CLUB.
Orang penting tu! (In shaa Allah, one day) ;)

Kadang-kadang tu agak-agak kalau malas nak study, saya datang bilik dia.
Supaya mudah kerja saya.
Dia baca buku, cernakan apa yang dibaca, cerita balik kat saya.
Kan mudah tu? (mudah untuk saya semestinya)

Tapi at last, end up dengan masing-masing dok cerita angan-angan masing-masing. Tak pun cerita dongeng kampung halaman masing-masing.
Tak pun tengok hindustan. Tak pun Adam Hawa.

Pendek kata, tak studylah kiranya.

Fuhh.

Itu je. Saja nak promote kawan saya. Dia sedang mencari ;)






24 March 2013

Kita tak sama.

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


Bismillah.

Uhuk uhuk. Berhabuk sudah blog ini ...

Alhamdulillah, pejam celik, dah pertengahan sem dah pun. Cuti seminggu, naik cuti ada 2 paper lagi.

Sejujurnya, sem ni tak rasa pun perjalanan waktu. Mungkin kerana waktu kebanyakannya diisi dengan program-program, dalam dan luar kampus.

Teringat, bila mendapat markah kuiz untuk salah satu subjek course requirement, terus down se'down' 'down' nya. Orang lain boleh dapat dekat full-mark, saya hanya boleh dapat kurang dari separuh. Kalau ikutkan memang kebanyakannya careless mistake, tapi careless tak careless, tetap memberi impak.

Saat itu saya mula menyalahkan diri.

"Ni mesti sebab aku banyak sangat pergi sana sini. Pergi meeting, liqa', program luar, sampai tak sempat nak study".

Astaghfirullah.

Saya mula membandingkan kawan-kawan yang dapat markah tinggi, semua jenis yang study.

Tapi tiba-tiba saya teringat saat 'itu', yang menjadi titik permulaan perbezaan saya dengan mereka.
Titik permulaan di mana saya berjanji bahawa perjuangan ini menjadi yang paling prioriti.
Titik permulaan yang menuntut saya untuk berbakti pada Islam yang dicintai.

Allah Allah.

Di mana perginya janji itu saat Allah menguji?

Cepat-cepat sedar. Ingatkan diri sendiri, 'kau tak sama dengan mereka'.

Kehidupan diteruskan. Penat macamana pun, amanah tetap amanah.
Penat macamana pun, taklifan yang digalas tak pernah terhapus.

Adakalanya saya bimbang, andai saya menjadi fitnah kepada perjuangan yang dibawa.

'Dia ni result dah la teruk. Tapi masih sibuk ke sana ke mari. Entah buat apapun tak tahu. Datang universiti bukan untuk belajar ke?'

Yes. Saya datang universiti untuk belajar. Tapi bukan semata-mata kerana itu.

Saat persoalan ini diaju, saya mengerti, awak dan saya berbeza; kita tak sama.

Tapi siapa saya nak persoalkan kenapa kita kita berbeza.
Siapa saya nak menyatakan siapa antara kita yang lebih benarnya.
Dan siapa pula saya, untuk menentukan yang mana yang lebih Allah suka?

Saya akui, yang manusia punya kecenderungan yang berbeza.

Cuma kadang-kadang terasa pelik, kerana ada antara mereka yang mengaku sebagai 'jundi' Allah, tapi merendahkan orang lain yang bagi mereka tak turut sama menggalas tugas sebagai 'jundi' itu.

Pergi ke majlis ilmu, ke majlis qasidah, majlis zikir, memuji Allah dan Rasulullah saw dikatakan hanya berjiwa sufi.
Salahkah berjiwa sufi?

Saya faham, ada yang memahami bahawa haraki itu lebih penting berbanding sufi.
Tapi mampukah kita nak memahamkan semua akan kepentingan berjiwa haraki tu?

Walaupun saya memahami bahawa berjiwa haraki itu penting, tapi bagi saya sufi itu juga penting. Dan kita yang faham tentang haraki juga perlu pada jiwa sufi.

Kerana bagaimana seorang jundi itu memiliki hati dan jiwa yang murni kalau tidak dengan mendatangi majlis-majlis yang membentuk jiwa sufi?


HARAKI - SUFI = TAK JADI.
SUFI - HARAKI = PUN TAK JADI.
HARAKI + SUFI = IN SHAA ALLLAH JADI :)

p/s: Kerja tu kerja jugak, hati tetap mesti mau cuci ... ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...