06 December 2012

Kahwin. Kahwin. Kahwin.

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


Allahumma solli 'ala Muhammad wa 'ala aalihi wasohbihi wasallam.

Semalam.
Kelas Dr. Salah Machouche.

Lagi sekali kena 'ketuk' dengan pembaris besi macam zaman sekolah dulu.

"Do you believe in akhirah?"


"Yes...............".


Semua orang terangguk-angguk macam burung belatuk sambil memberi jawapan secara berjema'ah.


"But people who really believe in akhirah will not be single like all of you."


Erk. Sudah.

Dr.Salah ni memang terkenal dengan ketegasannya supaya remaja berkahwin awal.

Sejak kelas pertama lagi.
Masih ingat 'peristiwa' hari pertama, ketika Dr.Salah memperkenalkan dirinya;

"My name is wrong (salah)".

Apa yang seronok dengan beliau sebenarnya adalah dari segi penyampaian ilmu beliau sendiri.

Apa yang disyarahkan di dalam kelas adalah mengikut silibus yang ditetapkan oleh pihak universiti, tapi beliau bijak dengan mengaitkan setiap tajuk dengan peristiwa yang berlaku di Malaysia, walaupun beliau bukan orang Malaysia. But yet, he get married with Malaysian :)

Apalagi yang seronok?

Assigments.

Pernah dengar tak orang cakap dapat assignments adalah satu perkara yang menyeronokkan?

Dengan Dr.Salah, tak mustahil untuk mengatakan assignments itu adalah 'hadiah' :)

Apakah assignments tu?

  •  Khatamkan Al-Qur'an.
  •  Conversation with non-Muslim.
  •  Baca satu buku tentang Nabi Muhammad saw.

See?

Dr.Salah cakap itu adalah 'assignments kehidupan', yang didirect-translatekan dari 'life-assignments' which means, assignment yang mengikat kita dengan kehidupan. Presentation ikat kita dengan kehidupan tak? Tak. Sebab lepas habis buat presentation, apapun tak ingat =='

Sebelum terlupa, Dr.Salah suka cakap bahasa melayu memandang isteri beliau adalah orang Melayu. Istilah yang pelik-pelik macam 'orang tinggi' = orang yang berpangkat tinggi, 'duit hari raya' = duit raya, 'tadda masala la' = tak ada masalah lah, dan macam macamlah lagi sampai tak larat nak listkan. Dan bagi beliau, untuk berdakwah dengan sesuatu bangsa, kita perlu fasih dalam bahasa bangsa tersebut. It makes conversation becomes easier right? :)

Back to the topic.


Kahwin.


Ustaz cakap, muda muda taknak kahwin, kalau mati awal nanti, baru menyesal tak kahwin.

Mungkin ramai yang akan cakap, banyak lagi benda penting dari kahwin awal. Kan?

Tapi dari sudut pandangan ustaz (Dr.Salah), mereka yang dah baligh, tapi masih tak kahwin kahwin lagi ni adalah kerana mereka takut menerima ketetapan Allah. Bak kata ustaz, Allah dah susun punya cantik aliran kehidupan kita. Bila berumur 7 tahun, kita diajarkan solat. Umur 10 tahun, kalau tak solat kena rotan. Cukup umur, kita baligh. Jadi apa alasan kita untuk mengatakan kita tak bersedia?

Bagi ustaz jugak, kalau alasan-alasan seperti tak ada duit, tak ada rumah sebagai tempat tinggal dan yang sewaktu dengannya, itu semua alasan yang diberi oleh mereka yang materialisme. Sebabnya orang yang percaya dan yakin dengan Allah, tak akan mencipta alasan-alasan sebegitu.

Ustaz pernah tanya, kenapa kami semua tak berpuasa setiap hari sehingga kami dapat berkahwin? Itulah jawapan kepada sesiapa yang berpegang kepada hadith 'berpuasalah andai tidak mampu (berkahwin)'. Kata ustaz, kalau betul kami berpegang kepada hadith ini, kami seharusnya berpuasa setiaaaaaaaap hari hinggalah sampai waktunya kami mampu untuk berkahwin~


Begitulah apa yang ustaz saya cakap...    :)


Setiap kali habis kelas Dr.Salah, mesti ada dalam kalangan kami yang kan cakap, 'nak kahwin, nak kahwin berulang kali =='

Memang ustaz suka tekankan sunnah Rasulullah yang ini kerana selain dapat melengkapkan separuh dari iman kita, berkahwin juga dapat melahirkan pejuang-pejuang Islam jika kita betul dalam bab pemilihan pasangan hidup.

Jadinya, kahwinlah awal lebih-lebih lagi bagi sesiapa yang berminat untuk mengambil subjek ini dengan Dr.Salah. Sebabnya ustaz ni memang suka kepada mereka yang berkahwin awal. Lagi satu, macam yang ana cakap tadi, ustaz suka kaitkan dengan isu yang terjadi di Malaysia. Dan bukan teori semata-mata. Memang tak boring kelas ustaz. Nak dapat markah pun senang sebab ustaz memang tak berkira.

Saya lihat di sini (UIAM) ada beberapa kategori lecturer. Lecturer yang pemurah (suka bagi markah/credit) dan sebolehnya memang nak students mereka lulus dalam subjek mereka, dan golongan yang susah bagi markah, tapi tetap juga nak students mereka lulus dalam subjek mereka. Mustahil ada lecturer yang nak student gagal dalam subjek yang diajar sebab at the end mereka yang perlu berdepan dengan soalan 'kenapa student awak failed'.

Lari topik lagi =='

Point yang suka saya highlightkan (bagi pihak Dr.Salah), berkahwinlah tanpa memberi alasan-alasan materialistik. Baca: saranan ini turut ditujukan kepada diri sendiri. Siapalah kita untuk melawan kekasih Allah Nabi Muhammad saw yang turut berkahwin walaupun baginda adalah manusia terhebat. Sedangkan kita manusia yang lemah dalam melawan nafsu sendiri pun nak menolak fitrah ...


Allah...

Berilah kekuatan kepada kami dalam melawan hawa nafsu kami.
Dan sampaikanlah kami kepada junjungan Nabi Muhammad saw dalam keadaan kami mengikuti sunnah baginda.
Ameen.

:')




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...