23 December 2012

Walimatul Urus.

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


Walimatul urus.


Minggu lepas je dah berapa banyak jemputan ke walimah sahabat dan senior-senior yang saya dapat. Semalam pun baru balik dari Temerloh menghadiri walimah kakak kepada seorang sahabat.

Bila dah musim-musim walimah ni confirmlah cerita 'bila nak buat kenduri' tu dibongkar.

Saya tak berniat untuk mencoret sesuatu yang bersifat angan-angan sementara di sini. Sebaliknya ingin menyatakan perkara yang benar-benar menjadi konsiderasi dalam melalui proses sebelum berumah tangga.

Baru-baru ni, seorang sahabat satu sekolah baru bertunang. Sahabat yang mengepost berita pertunangan ditegur oleh seorang sahabat kami, dikatakan bertunang itu tidak elok dihebohkan. Sebaliknya yang digalakkan untuk dihebohkan adalah perkahwinan.

Saya percaya sebahagian besar dari kita tahu, mengapa berita pertunangan itu tak elok dihebahkan. Tapi tak mustahil ada sebahagian yang tidak mengetahui.

Saya lebih suka memberi contoh tentang diri saya sendiri.

Masih segar dalam ingatan, bila saya 'dilamar' seseorang ketika kaki baru dijejakkan ke dalam alam universiti dahulu. Nak melonjak sangat pun tidak, sebab saya boleh dikatakan masih 'kanak-kanak' lagi ketika itu. Mujur saya ceritakan kepada mak dan ayah, lalu ayah berpesan seikhlasnya; "jangan terlalu berharap, dan jangan pula memberi harapan."

Alhamdulillah, nasihat itu berguna kerana lelaki yang kononnya 'melamar' saya satu ketika dahulu telah selamat pun diijab kabulkan dengan muslimah pilihan keluarganya.


Sedih?

Mengapa perlu sedih bila seseorang yang sememangnya kita telah maklum belum tentu menjadi pasangan kita telah menjadi milik orang lain?

Apa pula kaitannya tak boleh hebohkan pertunangan?

Bila kita baru bertunang, itu sebenarnya belum bermakna kita akan berkahwin dengan mereka. Dah kalau baru bertunang, tapi ke sana ke mari berdua umpama pasangan yanng sudah berkahwin, tak ke membawa fitnah dan malu terhadap diri sendiri seandainya di penghujungnya tak jadi berkahwin?


Take it easy.


Seingat saya, pernah saya post tentang hal ini.

Seandainya kita (muslimah) di'propose' atau diusik atau yang sewaktu dengannya, jangan cepat melambung tinggi hingga ke hujung atap ye ;)

Sebaliknya silalah cool macam kononnya anda cuma diajak makan cendol di kaki lima :)

Sebabnya kalau nak suka sangat pun, belum tentu dia itu betul-betul serius dan tak mustahil dia akan melupakan so-called 'janji manis' yang dilafazkan pada kita setelah dia berjumpa seseorang yang lebih menarik hatinya nanti.

Frustrated?

Langsung tak.

Bak kata sahabat-sahabat sejati saya;

"Not to worry. Because you will find someone far better than him one day".

Dan saya percaya itu.

:)


Apa yang saya sedihkan dengan sahabat-sahabat saya terutama muslimah, adalah kerana mereka cepat 'dilambung ombak dan badai' atau senyum sampai ke telinga bila ada yang cakap, 'ada orang minat kat awaklah you...'

Hah sudah.

Baru minat tu brader...

Kalau ikutkan memang ramai orang kat dunia ni yang saya minat. Tapi itu tak beerti saya nak jadikan semua orang yang saya minat tu sebagai suami kan?

Fahami ini.

Minat dan suka serta sayang tu ada baaaaaaaaanyak perbezaannya.

Minat tak beerti suka.
Dan suka tak beerti sayang.
Dan suka juga tak beerti 'nak kahwin dengan dia'.


And my dear friends, dont you expect me to comfort you if one fine day you find he doesnt love you or care about you anymore. Because its not unpredictable that people can change their heart anytime they wish to.


Buat masa sekarang saya tak jemu nasihatkan awak supaya jangan menaruh harapan pada si dia yang tak halal pun buat awak. Tapi kalau apa yang Allah cakap tu dah terbukti benar, masa tu saya akan ulang balik apa yang saya pernah cakap pada awak satu ketika dulu.


p/s: Selamat Pengantin Baru :)

06 December 2012

Kahwin. Kahwin. Kahwin.

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


Allahumma solli 'ala Muhammad wa 'ala aalihi wasohbihi wasallam.

Semalam.
Kelas Dr. Salah Machouche.

Lagi sekali kena 'ketuk' dengan pembaris besi macam zaman sekolah dulu.

"Do you believe in akhirah?"


"Yes...............".


Semua orang terangguk-angguk macam burung belatuk sambil memberi jawapan secara berjema'ah.


"But people who really believe in akhirah will not be single like all of you."


Erk. Sudah.

Dr.Salah ni memang terkenal dengan ketegasannya supaya remaja berkahwin awal.

Sejak kelas pertama lagi.
Masih ingat 'peristiwa' hari pertama, ketika Dr.Salah memperkenalkan dirinya;

"My name is wrong (salah)".

Apa yang seronok dengan beliau sebenarnya adalah dari segi penyampaian ilmu beliau sendiri.

Apa yang disyarahkan di dalam kelas adalah mengikut silibus yang ditetapkan oleh pihak universiti, tapi beliau bijak dengan mengaitkan setiap tajuk dengan peristiwa yang berlaku di Malaysia, walaupun beliau bukan orang Malaysia. But yet, he get married with Malaysian :)

Apalagi yang seronok?

Assigments.

Pernah dengar tak orang cakap dapat assignments adalah satu perkara yang menyeronokkan?

Dengan Dr.Salah, tak mustahil untuk mengatakan assignments itu adalah 'hadiah' :)

Apakah assignments tu?

  •  Khatamkan Al-Qur'an.
  •  Conversation with non-Muslim.
  •  Baca satu buku tentang Nabi Muhammad saw.

See?

Dr.Salah cakap itu adalah 'assignments kehidupan', yang didirect-translatekan dari 'life-assignments' which means, assignment yang mengikat kita dengan kehidupan. Presentation ikat kita dengan kehidupan tak? Tak. Sebab lepas habis buat presentation, apapun tak ingat =='

Sebelum terlupa, Dr.Salah suka cakap bahasa melayu memandang isteri beliau adalah orang Melayu. Istilah yang pelik-pelik macam 'orang tinggi' = orang yang berpangkat tinggi, 'duit hari raya' = duit raya, 'tadda masala la' = tak ada masalah lah, dan macam macamlah lagi sampai tak larat nak listkan. Dan bagi beliau, untuk berdakwah dengan sesuatu bangsa, kita perlu fasih dalam bahasa bangsa tersebut. It makes conversation becomes easier right? :)

Back to the topic.


Kahwin.


Ustaz cakap, muda muda taknak kahwin, kalau mati awal nanti, baru menyesal tak kahwin.

Mungkin ramai yang akan cakap, banyak lagi benda penting dari kahwin awal. Kan?

Tapi dari sudut pandangan ustaz (Dr.Salah), mereka yang dah baligh, tapi masih tak kahwin kahwin lagi ni adalah kerana mereka takut menerima ketetapan Allah. Bak kata ustaz, Allah dah susun punya cantik aliran kehidupan kita. Bila berumur 7 tahun, kita diajarkan solat. Umur 10 tahun, kalau tak solat kena rotan. Cukup umur, kita baligh. Jadi apa alasan kita untuk mengatakan kita tak bersedia?

Bagi ustaz jugak, kalau alasan-alasan seperti tak ada duit, tak ada rumah sebagai tempat tinggal dan yang sewaktu dengannya, itu semua alasan yang diberi oleh mereka yang materialisme. Sebabnya orang yang percaya dan yakin dengan Allah, tak akan mencipta alasan-alasan sebegitu.

Ustaz pernah tanya, kenapa kami semua tak berpuasa setiap hari sehingga kami dapat berkahwin? Itulah jawapan kepada sesiapa yang berpegang kepada hadith 'berpuasalah andai tidak mampu (berkahwin)'. Kata ustaz, kalau betul kami berpegang kepada hadith ini, kami seharusnya berpuasa setiaaaaaaaap hari hinggalah sampai waktunya kami mampu untuk berkahwin~


Begitulah apa yang ustaz saya cakap...    :)


Setiap kali habis kelas Dr.Salah, mesti ada dalam kalangan kami yang kan cakap, 'nak kahwin, nak kahwin berulang kali =='

Memang ustaz suka tekankan sunnah Rasulullah yang ini kerana selain dapat melengkapkan separuh dari iman kita, berkahwin juga dapat melahirkan pejuang-pejuang Islam jika kita betul dalam bab pemilihan pasangan hidup.

Jadinya, kahwinlah awal lebih-lebih lagi bagi sesiapa yang berminat untuk mengambil subjek ini dengan Dr.Salah. Sebabnya ustaz ni memang suka kepada mereka yang berkahwin awal. Lagi satu, macam yang ana cakap tadi, ustaz suka kaitkan dengan isu yang terjadi di Malaysia. Dan bukan teori semata-mata. Memang tak boring kelas ustaz. Nak dapat markah pun senang sebab ustaz memang tak berkira.

Saya lihat di sini (UIAM) ada beberapa kategori lecturer. Lecturer yang pemurah (suka bagi markah/credit) dan sebolehnya memang nak students mereka lulus dalam subjek mereka, dan golongan yang susah bagi markah, tapi tetap juga nak students mereka lulus dalam subjek mereka. Mustahil ada lecturer yang nak student gagal dalam subjek yang diajar sebab at the end mereka yang perlu berdepan dengan soalan 'kenapa student awak failed'.

Lari topik lagi =='

Point yang suka saya highlightkan (bagi pihak Dr.Salah), berkahwinlah tanpa memberi alasan-alasan materialistik. Baca: saranan ini turut ditujukan kepada diri sendiri. Siapalah kita untuk melawan kekasih Allah Nabi Muhammad saw yang turut berkahwin walaupun baginda adalah manusia terhebat. Sedangkan kita manusia yang lemah dalam melawan nafsu sendiri pun nak menolak fitrah ...


Allah...

Berilah kekuatan kepada kami dalam melawan hawa nafsu kami.
Dan sampaikanlah kami kepada junjungan Nabi Muhammad saw dalam keadaan kami mengikuti sunnah baginda.
Ameen.

:')




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...