14 November 2012

Baitul Muslim: Perigi cari timba.

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


Subhanallah, alhamdulillah, Allahu akbar.


^___________________________________________________________^


Nampak tak betapa lebarnya senyuman?
Li ma za?

Because ive attended the greatest muslim conference yesterday! (terus nak cakap omputih ...)

THE MUSLIM HEROES CONFERENCE, CAC HALL, IIUM, GOMBAK.

Semalam.
Pagi sampai malam.
Bak kata akak dalam iklan kat tv tu, berbaloi-baloi! ;)
Seriously.

Teringat masa mula-mula nak beli tiket sebulan yang lalu.
Mulanya tak nak pergi.
Bila memikirkan 'satgi depa semua ni dok cakap omputih sepatah pun tak faham'.
Nak nak pulak duit tak masuk lagi. Tengah kering lah katakan.
Tapi tiba-tiba soeorang sahabat ni cakap;

"Tak kisahlah berapa ringgit pun. Janji untuk ilmu".

Tersentap sekejap.
Dia siap nak belikan tiket dulu. Bayar kemudian katanya.
Tapi masa tu memang hati masih 50/50.

Di hari kejadian, pagi tu ada meeting.
Nak dipendekkan cerita, the meeting has been canceled.
Sudah.
Nampak tak macamana punya cantik Allah rancang?

Sampai je dalm hall, semangat terus naik.
Bukan setakat nak jumpa all the Muslim scholars, tapi nak tadah ilmu jugak dari mereka.
And again, it was superb!
Hinggakan saya berani jamin kalau ditakdirkan saya tak pergi conference ni, memang rugi.

The speakers; Sh. Zahir Mahmood (UK), Dr. Zaharuddin Abd Rahman (Msia), Sh. Mirza Yawar Baig (India), Br. Nisar Nadiadwala (India), Sh. Tawfique Chowdhury (Australia), Sh. Daood Butt (Canada), Sh. Shareef El-Arbi (USA), Sh. Ibrahim Nuhu (Nigeria), Br. Shah Kirit (Msia).

Unfortunately Sh. Tawfique Chowdhury got something to deal with and couldnt make it. But he sent his sweet son to read out his message for us :)

The speakers talked about the companions of Prophet Muhammad saw. Tukar cakap melayu pulak lah. Mereka menyatakan bagaimana para sahabat from zero become a heroes. Seperti Bilal bin Rabah. Dari seorang hamba diangkat martabatnya menjadi antara yang dibanggakan oleh Rasulullah.

Bagaimana para sahabat boleh menjadi sebegitu hebat?

Kerana mereka melaksanakan apa yang mereka katakan.

Success is not the talk about action. But its about action taken after the talk.

Kita? Cakap je lebih, buatnya jangan harap... Na'uzubillah. The conclusion is, walk the talk! :)

Lagi?

Macamana para sahabat boleh bersusah payah, bergolok bergadai demi Islam?

The answer is simple. Its because they saw Jannah in front of their eye :)
Sweet kan?

Bak kata Sh. Mirza Yawar Baig, the companion didnt sacrifice. But they are actually doing investment.

Eh, awat depa tak sacrifice pulak? Bukan apa yang mereka buat demi Islam tu sacrifice ke?
Pulak dah.

Sacrifice: doing something and get nothing as return.

Investment: doing something and get something as reward.

See the different?

Mereka berkorban, tapi bukan tanpa balasan. Mereka berkorban dan mendapat Syurga sebagai ganjaran. :)

Ni bila nak masuk tajuk daa ...

Sh. Daood Butt.

Almost all the sisters like him. Guess why? ;)

Sh. Daood Butt lebih terkenal dengan 'kisah kahwin'. Perkahwinan bukan satu isu yang sekadar suka-suka. Ia adalah satu sunnah. Tapi beliau mengambil jalan tengah dengan mengajak mereka yang berkemampuan untuk bernikah, dan berpuasa serta menyibukkan diri dengan aktiviti lain bagi yang belum mampu.

Tapi memandangkan setiap dari kita mempunyai sudut pandangan yang berbeza tentang 'kemampuan', beliau menasihatkan agar tidak menjadikan alasan-alasan cliche sebagai halangan.

Tak cukup duit?
Sampai bila-bila pun duit takkan cukup.

Tak cukup ilmu?
Ilmu kan kena cari sampai ke liang lahad?
Tak kan nak tunggu masuk kubuq baru nak nikah ye dak?

Tak bersedia?
Sampai bila baru kita bersedia?

Ok cukup.
Saya cakap tentang ini bukan kerana dah gatai sangat nak kahwin. Calon pun takdak lagi~
Tapi sebab saya 'angin' sikit bila kawan saya tak percaya bila saya cakap saya akan 'approach' pihak lelaki andai tiba satu saat saya tak di'approach'.

Mungkin dia ingat saya main-main atau tak berani.
Saya bukan nak buktikan aku ini gagah perkasa atau kuat umpama gergasi, tapi saya mahu buktikan perigi cari timba, baldi cari gayung, atau mangkuk cari sudu itu bukan satu kesalahan.

Betul ke dia ni?

InsyaAllah, with Allah's willing :)

Kalau dah sampai 'target masa' dan masih belum ada yang 'mencuba', apa salahnya kita memulakan langkah?

Kerana tanpa usaha, tak mungkin kita berjaya menggapai apa yang dicita :)


p/s: Ada kuiz beberapa jam dari sekarang. Do'akan saya :)

3 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...