29 January 2012

Pemurah.

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Bismillah. Allahumma solli 'ala Muhammad.

7.20 pagi, CFS IIUM, Petaling Jaya.
Alhamdulillah. Akhirnya. Berjaya jugak Encik Blog ni diloadingkan. Selalu kalau nak berblog di bumi CFS ni tidak dapat tidak mesti kena bangun pagi-pagi mengadap laptop sambil tunggu Encik Blog diloadingkan dengan penuh cekal dan tabah =='

Sebelum anda meneruskan pembacaan, lebih baik saya bagitau awal-awal.

Tulisan di blog saya bukanlah bersifat ilmiah. Nak dibandingkan dengan bloggers lain yang mempunyai ramai followers disebabkan kemantopan mereka di bidang penulisan, jauh dan tingginya lebih dari langit dan bumi. Mungkin ibarat bawah tanah dengan langit ke-7! Ada kejelousan di situ. Bukan part followers yang ramai, tapi part yang berdakwah di medan penulisan!

Allahu rabbi.

Jauh benar dari tajuk.

Kali ni saya nak cerita pasal pemurah. Atau lebih tepat lagi; sayalah si pemurah tu (ayat macam tak ada kaitan)~

Semalam seharian tiada di bumi CFS. Pagi-pagi dah keluar ke Plaza Low Yatt mengangkut laptop yang rosak. Rosak untuk pertama kali adalah dimaafkan. Tapi laptop ni bergenerasi. Dari ayah saya, abang, dan kemudian saya. Jadi minta maaf, saya tak tahu ini kali berapa laptop ni 'sakit'.

Jadi dengan penuh gah dan semangatnya, mendaki tingkat 3 banggunan LowYatt, menuju kedai repair computer (ayat apa ni?) yang pernah didatangi satu ketika dulu.

" Laptop ni hari tu saya ada repair sini. Tapi rosak lagi. Bila pasang earphone tak boleh dengar apa-apa. Speaker pulak suara pecah-pecah (dalam hati saya tambah; ibarat lagu yang dinyanyikan oleh penyanyi yang sakit tekak!) ".

Encik Pakistan (saya rasa) kat situ pun terus ambil laptop dan dibawa masuk ke bilik operasi mereka. Lebih sepuluh minit menunggu, saya diberitahu mereka akan ambil masa dalam 2 jam untuk baiki. Jadi, saya perlu datang 2 jam lepas waktu itu; 11.30 pagi.

Kemudian kami pun naik ke tingkat atas, duduk-duduk kejap sambil fikir macamana nak habiskan 2 jam tu. Pikiaq punya pikiaq, kami decide nak makan tengah hari di Time Square dan solat zohor sekali. Sampai food court, terus terliur tengok lauk-pauk yang beraneka ragam (?). Dari kami berempat, tiga dari kami ambil lauk ayam 'pelik'. Pelik tak pelik, tapi macam sedap.

Nak jadikan cerita, masa makan tu, kami memang rasa 'ayam' tu pelik. Kami berpandangan sesama sendiri. Dalam fikiran sama-sama timbul persoalan " betul ke ayam ni? " Kami tersenyum kejap, sambil ke tepikan 'ayam pelik' tu. Memang was-was kot. Tapi tiba-tiba terfikir, " takkan boleh jual public macam tu je? " Sebabnya dia tak tulis pun non-halal ke apa. Lagi pulak saya memang dah tanya apakah gerangan objek menarik tu pada si kakak pneceduk nasi.

Saya pun teruskan makan ayam pelik tu. Tapi at last memang tak habis sebab ayam pelik tu rasanya sangat pelik. Peliknya rasa ayam tu sampai saya tak tahu macamana nak describe. Masing-masing dah habis makan, kami 'berbincang' pasal ayam pelik tu. Dan kami mengambil kata sepakat bahawa itu memang sah ayam tapi ayam yang diproses sebenarnya! Sebabnya ayam tu kami ambil dekat tempat vegeterian~ =='

Pendek cerita, lpeas makan kami solat dan kami sampai balik kat kedai tadi dalam 2.30 petang. Khabar gembira diberikan; laptop tak siap lagi. Encik Pakistan cakap dalam pukul 4 baru boleh siap. Ouh. Rasa di hati Allah saja yang tau. Rasa macam hilang tempat bergantung pun ada (apakah?). Memandangkan 2 orang kawan saya hanya menjadi peneman, tak sampai hati pulak nak suruh mereka tunggu sekali. Jadi saya suruh mereka balik dulu. Tinggallah seorang lagi kawan menjadi peneman yang setia~

Lepas dah ronda-ronda beberapa kedai, kami jadi lelah. Penat kot seharian di Kuala Lumpur (KL lah sangat kan. walhal Low Yatt je pun =='). Jadi kami naik tingkat atas, cari kerusi dan syahid sebentar~ Dah dekat pukul 4 petang, kami decide nak pergi Sungei Wang beli air mineral. Haus kot. Smapai-sampai terus cari air. Mulanya jumpa air dua hinggit. Allahu rabbi. Botol kecik tapi sampai 2 hinggit! So kerana tak nak bazirkan duit, kami bazirkan tenaga pulak mencari pasaraya Giant. Jalan punya jalan, selamatlah membeli air 2 hinggit tadi dengan harga tujuhploh sen~

Alang-alang dah pukul 4 lebih tu, nak cari la surau. Standby untuk solat asar. Jalan punya jalan punya jalan punya jalan, tak jumpa-jumpa. Si kawan yang jadi penunjuk arah pulak menonong je tanpa arah tuju. Dia macam dah beribu kali pergi surau dekat situ. Tapi at last, tak nampak pun suraunya. Tanpa ikut rasa hati, dengan lemah gemalai dan longlainya saya ajak kawan saya pergi Low Yatt balik. Lagipun encik Pakistan cakap laptop siap dalam pukul 4.

Another good news. Sampai sampai kat kedai tadi dia cakap tak siap lagi! Alllahu Akbar memang nak meletup betul masa tu! Bayangkan, dari pagi sampai petang menunggu, tak siap-siap lagi ghupenye! Allah. Tapi sebab dah penat kan, takdalah nak meletup kat situ. Dengan penuh tatasusilanya kami pun jadi penunggu kat kedai tersebut. Encik Pakistan punya abang cakap lagi doploh minit. Okay pendek cerita lepas lebih kurang 40 minit menunggu, Encik Pakistan tanya kami dah makan belum. Saya cakap "saya tak lalu makan. Saya nak laptop saya" tanpa emosi. Padahal dah melahap tengah hari tadi. Timbul rasa kasihan (kot), dia tanya kami nak makan apa.

Okay part ni lah sampai isi tajuk saya (pemurah). Entah kenapa takungan air saya yang sememangnya murah dari dulu ni melimpah-limpah macam air dari Gunung Everest sana. Teremosi seketika. Saya bawa diri kejap meninggalkan kawan saya terpinga-pinga dengan Encik Pakistan tadi. Beberapa minit kemudian, saya datang balik dan duduk semula dekat kerusi tad sambil buat muka tak-ada-apapun-yang-jadi-tadi. Tapi Encik Pakistan masih jugak tanya benda yang sama; nak makan apa. Kalau tak ikutkan perasaan geram kerana menunggu lama, nak jugak mintak nasi ayam ke, chicken chop ke. Tapi kami diam je buat muka malas-nak-layan sambil berulang kali geleng kepala.

Bila laptop dah siap (kononnya dah siap), muka takdalah ceria sangat pun. Bersyukur je. Tiba-tiba bila testing tu volume tahap maximum dia macam orang yang cakap tapi taknak keluarkan suara. Perlahan kot. Sampai kalau nak dengar kena letak telinga kat speaker. Time tu saya tak fikir apa dah. Saya fikir nak ambil laptop saya balik dan solat. Fullstop. Tapi masalah saya ialah saya ini pemurah. Lalu murahlah lagi air gunung di situ~ Allah~ Mana taknya, rasa macam berjam-jam jadi penunggu lowyatt macam tak berbaloi. At last the problem is not completely solve at all.

Saya tanya Encik Pakistan berapa hinggit kena bayar, dengan harapan tak perlu bayar sebab dia bagi warranty sebulan hari tu. Tapi dia cakap kena bayar RM50. Allah air gunung makin melimpah-limpah sederas limpahan duit elaun saya untuk sem ni~Tapi saya tak banyak soal. Keluarkan not RM50 sambil kemaskan laptop, nak balik masa tu jugak. Tapi kawan saya sempat mainkan peranan. Dia persoalkan kenapa perlu bayar padahal ada bagi warranty? Lepas tu mereka berkomunikasi dengan bahasa asing yang tak difahami dan akhirnya Encik Pakistan cakap cuma RM20 untuk technician. Walaupun saya tak faham apa dorang cakap tapi saya dengar perkataan "student price". Student price tak student price, saya nak balik secepat mungkin.

Sambil kemas-kemas tu Encik Pakistan tak henti-henti tanya 'whats the problem? Just tell me if you have any problem.' Hmm memang pelik Encik Pakistan ni. Dia sendiri explain kat saya, dorang tak boleh buat apa-apa untuk speaker yang rosak tu but then he ask me what is the problem??! Mestilah dia tanya masalah laptop kan? Takkanlah masalah peribadi kita pulak kan~

Selingan: Sebenarnya sebelum laptop tu siap, saya dan kawan saya dah karang ayat baiiiik punya untuk Encik Pakistan tu kalau dia nak extra charge dari saya. Tapi disebabkan saya tergagal kawal emosi dan pemurah, apa yang kami rancang nak cakap tak jadi. Masa Encik Pakistan tanya 'whats the problem whats the problem ' tu saya memang nak cakap dah. Tapi sebab sedang dilanda 'kemurahan' masa tu, saya takut akan mengeluarkan suara yang pelik (kombinasi suara menangis sambil nak bercakap). Jadi kami terus berlalu tanpa ambil resit yang dah siap ditulis oleh Encik Pakistan~

Pendekkan lagi cerita yang pendek ni, malam tu, sedang saya asyik melayan Dalam Mihrab Cinta, saya terima panggilan dari nombor yang tak dikenali. Tak lain tak bukan, dari Encik Pakistan! Ouh lepas seminit dua talian terputus. Encik Pakistan telefon lagi berkali-kali tapi tak kuasa nak mengangkat. At last saya decide nak mesej dia. Rasa bersalah tetap ada.

" Im sorry i dont use to talk to men in phone. The real thing is, i come all the way from pj, wake up early in the morning with hope to fix my laptop, but then you tell me the speaker cant be fix. Plus, i need to pay extra money. So whats the use of giving your customer a one month warranty? The weirdest thing is, you already tell me the problem but then you ask me what is the problem ".

Lepas tu dia reply;

" Im working here, but i dont know about your laptop, what is the problem, this cash handle my brother, if i do i never take any charge, ok if about IT any problem plz tel me,, im try to halp u, dont be thinking any thing bad about me. my name is MOHD TA*****. im from BANGLADESH. im Technical eng. im working at malaysia almost 4years+, im honest about me and with other. thank u,bye :-) ".

Konklusinya;

1) Bersyukurlah andai apa yang disampaikan orang lain dapat anda fahami.
2) Seingat saya, saya tak ada minta pun biodata dia.
3) Dia bukan Encik Pakistan rupanya =='
4) Kenapa perlu ada smiley di hujung ayat tu?

#Tak kuasa melayan mesej dari orang asing, saya teruskan menonton Dalam Mihrab Cinta.

Sekian cerita kemurahan saya, syukran kerana sudi singgah dan baca, wassalam :)

p/s: jangan sekali-kali percaya pada warga asing dan berhati-hati ketika berbelanja.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...