04 December 2011

Cuti = Kahwin

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Subhanallah, walhamdulillah, wala ilaha illaAllah.

Allahu Akbar.

Asal cuti je kahwin, asal kahwin je cuti. Rata-rata sekarang ni semua dok ceghita pasai kahwin. Tak kira la kat ceruk mana pun kan... Kat fb, kat blog, twitter, semualah. Jadi, si pemilik blog ni pun tak terkecuali lah kan... Konon-kononlah kan sebelum ni cakap taknak dah cakap pasai kahwin... Ouh tipunya kamu ni...

Hmm bukan 100% salah ana... (ayat nak lepas diri) Apa tak nya, entah kenapa sejak dua tiga empat menjak ni ayah ana macam terlebih semangat ja rasanya. Mengapakah ayahku? Hanya Allah yang Maha Mengetahui segala-galanya...

Ayah ana tak abih-abih dok ceghita, kahwin awai ni banyak pekdahnya... Ok ok sebelum tu kena betulkan tatabahasa dulu. Tiba-tiba pulak nak cakap utagha ni dah apa cerita kan.

Ok sambung balik. Di saat orang lain sedang dibuai angan-angan indah, terpedaya dan memperdayakan diri dengan cinta monyet, atau gajah, atau harimau, atau apa-apa lagilah yang sewaktu dengannya, alhamdulillah, masih ramai lagi di luar sana, yang inginkan cinta yang diredhai, cinta yang suci. Bersulamkan cinta ilahi. Aduhai bebrunga-bunga pulak ayatnya... Dan antara ramai-ramai tu, nama ana pun termasuklah dalam list tu~ :)

Subhanallah. Tiada kata lagi yang mampu diungkap, saat Allah menyelamatkan hambaNya ini dri terus diperdaya nafsu dan syaitan laknatullah. Dan kini, saat sahabat-sahabiyyah lain berdepan dengan masalah yang pernah ana alami satu ketika dahulu, Allah berikan lagi kekuatan dan semangat untuk membantu mereka pula. Moga dengan tolakan dan dorongan kecil itu mampu membawa mereka bangkit dari angan-angan yang tiada hala dan tuju itu.

Ok. Selesai bab orang lain. Masuk bab diri sendiri. Pagi tadi ada baca artikel ciptaan Hilal Asyraf. Yang mana beliau katakan couple itu jauh sekali perbezaannya dengan cinta. Selama ni kta selalu kata, cinta tu haram sebelum nikah. Walhal kalau difikir secara logik, kalau kita tak cintakan orang tu, macamana bila kahwin nanti? Sekarang ni bukan lagi macam zaman dulu, kahwin dulu baru kenal~ Sebabnya zaman sekarang ni kalau tak diselidik latar belakang seseorang, besar kemungkinan boleh menyesal bila dah kahwin.

Mesti ada yang berasap je bila cakap tak cinta tak boleh kahwin kan? Bukan cenggitu... Sekarang ni fokusnya lebih kepada penegasan bahawa couple tu tak sama dengan cinta... Cinta tak bermakna perlu sms, email, fb dan sebagainya (ok ayat ni sebijik macam ayat Hilal Asyraf tadi), kerana ia terjalin secara fizikal. Tanpa sentuhan, pegangan atau apa-apa lagi perbuatan geli-gelian itu pun, cinta masih boleh terjalin. Kerana cinta itu fitrah!

Ok kalau nak panjang lebar lagi boleh baca dari website Hilal Asyraf. Sebab sekarang ni tiba-tiba rasa macam nak buat wedding planner :)

1. Mula dari merisik, bertunang semua tu lah kan. Hmm disebabkan dah baca dari beberapa sumber beberapa hari lepas, ana baru dapat tahu, dari merisik sampai lah hari nikah, akan ada 3 bentuk cincin. Cincin risik, tunang dan cincin nikah. Mak aih. Boleh bankrup bakal suami kalau macam ni. Tapi tak apa, bagi ana cincin nikah je dah cukup. Tak wajib kan? Lagipun ana tak boleh pakai barang kemas pun. Emas, perak, gangsa, besi, semua tak boleh pakai. Kulit sensitif. Ok dah nampak penjimatan ye di situ :)

2. No sanding sanding. 1st of all, itu adalah adat bukan orang Islam (ayat apa ni??). Dan sebab lain adalah, segan kot. Macam yang kita semua tahu, masa bersanding, duduk tercegat kat atas pelamin, lambai-lambai macam Miss Malaysia kalau ada yang melambai, buat senyum plastik sampai lenguh gusi. Kalau ada yang terikut-ikut sangat adat tu, siap berenjis sampai basah lencun baju pengantin =.=

3. Baju pengantin. Hah tak payah mengada-ngada. Dari dulu lagi ana rimas bila tengok baju yang bermanik-manik, blink blink lah bagai. ada tu ketat sendat sempit sampai nak melangkah pun dah macam nak daki bukit je =.= Memandangkan ana sendiri bukanlah anak menteri atau kerabat, dan ana sendiri memang suka yang simple simple je, memadailah dengan baju kurung plain je :) Lagi best kalau yang plain dari bercorak corak lah bagai. Serabut kepala je tengok. Lagipun baju kurung kain dia tak panas kan? Tema kaler nak hijau putih dan biru putih. Hijau sebab itu kaler kegemaran Rasulullah. Biru sebab my fevret. Putih sebab putih itu suci :)

4. Hantaran. Hantaran ni boleh dipertimbangkan. Nak buat pun boleh, tak buat pun takpa. Ana pun tak pasti yang ni adat atau tak. Tapi kalau perlu jugak ada hantaran, macam biasa, ana prefer yang simple je. Kain telekung ke, sepersalinan baju kurung ke, kek, coklat, gula-gula (ni macam dah merepek), buku-buku ilmiah ke atau apa-apalah yang tak melampau sangat. Tak perlulah sampai blackberry, ipad lah bagai. Ana bukan tuan puteri mahupun anak menteri~

5. Jemputan. Ok jemputan ni khas buat saudara-mara sahabat terdekat je rasanya. Tak perlu nak vouge sangat sampai nak panggil menteri, artis, pelakon semua. Nyanyi nyanyi pun tak perlu. DJ pun boleh bekerja macam biasa kat konti. Cuma vcd player je boleh menemani. Sayup sayup gitu. Selawat, zikir-zikir...

6. Makan. Ok meja special untuk pengantin tu perlu ke tak eh? Yang ni macam tak habis fikir lagi. Rasa macam tak perlu. Sebab kalau habiskan masa di hari bahagia tu dengan makan makan sembang sembang dengan (bakal) suami je, tetamu yang datang tu nak buat apa ye? Lepas dari hari tu kan boleh makan makan sembang semang sepuasnya kan? Datang makan, ambil gambar sama-sama, balik. Mungkin boleh diubah sikit kat sini.

7. Photographer. Yang ni awal-awal dah planned. Nak panggil seorang sahabat ni. Gambar yang diambill subhanallah cantik. Sebab harga camera pun cantik kan :p Tak payah nak grand sangatlah kan. Sama jugak. Murah ke mahal, pro ke tak pro, gambar tetap sama. Tetap tak boleh bercakap pun gambar tu kan :)

Rasanya dah cukup dah kot. Yang lain-lain kalau ada tertinggal nanti bila-bila boleh update. Kan seronok kalau apa yang dirancang boleh jadi kenyataan. Tak perlu nak grand grand, nak mahal-mahal, nak vogue sangat. Apapun kat akhirat nanti tak ada pulak Allah nak tanya majlis siapa yang paling mahal kan? :)

Subhanallah. Sesungguhnya manusia merancang, Allah jua merancang. Dan Dialah sebaik-baik perancang :)

Sibuk duk merancang itu ini, jangan sampai kita lupa, bahawa apa yang kita rancang tu tak semestinya dapat kita capai. Ye lah kan, perkahwinan tu belum pasti. Berjaya menggenggam ijazah juga belum pasti. Dapat zuriat berapa orang juga belum pasti. Tapi, ingatlah janji Allah, bahawa mati itu PASTI. Syurga dan Neraka juga bukan mimpi. Jangan kerana mengejar duniawi, kita lupa tentang apa yang diimani.

Sesungguhnya, kematian perlu dihadapi. Persiapkan diri. Dengan amalan untuk dipersembahkan di mahsyar nanti.

Wallahu'alam.

2 comments:

  1. Salam alaiki uhkti,

    Hijau warna kegemaran Nabi SAW - di mana ya ada statement tu?

    Btw, mula2 baca post ni, igtkan ukhti dlm lingkungan 21-24 tp tgk2 enti baru 19.. hik hik.. tergelak akak..^^

    peace..wassalam warahmatullah

    ReplyDelete
  2. Wassalam :]

    erk. ada je hadith.

    Annas bin Malik mengatakan, “Warna yang paling disukai oleh Rasulullah saw adalah hijau.” Namun selain itu Rasul juga ternyata menyukai warna putih. Ada juga keterangan bahwa Nabi Muhammad saw pernah memakai pakaian berwarna hitam, merah hati, abu-abu dan warna campuran.

    Imam Al-Ghazali dalam Ihya’ Ulumiddin berkata : ” Yang amat disukai oleh Nabi saw ialah warna putih.”

    Ibnu Hajjar dalam Tanbih Al Akhbar mengatakan: “Pada hari raya kami disuruh memakai pakaian berwarna hijau karena warna hijau lebih utama. Adapun warna hijau adalah afdhal daripada warna lainnya, sesudah putih.”

    Ibnu Ady meriwayatkan dari Jabir r.a yang berkata: “Aku pernah melihat Nabi saw memakai serban hitam yang dipakainya pada hari raya…”

    Al Baihaqi meriwayatkan hadis dari Jabir r.a katanya : “Pernah Rasulullah saw berpakaian yang bercorak merah pada dua hari raya dan pada hari Jumat.”

    Al-Bukhari meriwayatkan dari Ibnu Abbas r.a. dia berkata : “Pernah Nabi saw keluar dengan kepala yang dibalut sehelai kain yang berwarna abu-abu.”

    Imam Bukhari meriwayatkan hadis dari Anas r.a, beliau pernah melihat : “Nabi saw menutup kepalanya dengan kain biasa yang bercorak-corak warnanya.”

    tapi hadis ni bukan yang saya betul2 belajar, maknanya bersanad. cuma belajar2 dari ceramah camtu je..

    tapi kalau xsilap, dalam Al-Qur'an pun ada sebut, tapi mengatakan warna hijua tu warna pakaian ahli Syurga :]

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...