23 November 2011

Nak jugak.

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

> Entri ni dihasilkan beberapa minggu yang lepas dan atas beberapa masyaqqah baru hari ni dapat dipostkan <

Selawat dan salam ke atas junjungan baginda kekasih Allah Nabi Muhammad s.a.w. Juga seinfiniti rasa syukur kepada Dia yang Maha Kuasa atas segala-galanya.

Subhanallah. Diberi peluang lagi kita olehnya, untuk berjumpa di alam maya ini.

Sebelum meneruskan lagi pembacaan entum, bagi sesiapa yang ada nausea, atau sedang sakit perut, atau pening-pening sat ini, ana nasihatkan supaya entum berhenti setakat ni je. Sebabnya berkemungkinan besar, apa yang akan entum baca sekejap lagi bakal membuatkan entum rasa loya-loya nak muntah >.<

Sabanhari sepanjang cuti ni, memang tak ada kerjaan sungguh deh. Selain buat kerja-kerja rumah, memang takada benda lain nak dibuat. Tak ada apa nak difikir. Jadi, Allah beri 'sesuatu' untuk ana fikirkan. Mungkin bukan SEsuatu dah lagi. Rasanya dah dua tiga atu dah.

Pertamanya tentang accident tempoh hari. Sedang dipikirin gimana mau dicari wang bagi membayar ganti ruginya... (to you, stop 'bebel'ing, i know what you mean. Allah will help me. But its one of my main point of blogging today) Dah tu pulak, telefon bimbit (ouh skemanya) sony erricson yang baru berbakti tak sampai 3 tahun, dah berhajat meninggalkan tuannya. Betapa dia cuba menjauhkan diri, dengan merendamkan diri ke dalam selautan air teh ais hampir sebulan yang lalu. Alhamdulillah, si nokia yang tak sampai rm100 tu masih sudi menabur berbakti... Dan rasanya dalam kesempitan sekarang ni, satu handphone sudah memadai...
(problem ni dah lama selesai sebenarnya. tapi sebab baru nak post entri ni kan :D )

Cakap pasal handphone (ni dah nak masuk topik), masa sem lepas, ramai betul kawan-kawan yang tukar handphone baru bila naik sem baru. Mak aih canggih memang toksah cerita. Guna skrin pun boleh... :) Tapi sejujurnya, dalam hati memang tak terlintas langsung nak ada handphone baru. Ceteka kenapa?

Sebabnya... Dalam hati dah berangan nak suruh (bakal) encik zauj belikan (ok ana pula macam nak muntah)... Sebenarnya the main reason sebab handphone pun baru 2-3 tahun guna. Apa salahnya tunggu lagi 2-3 tahun untuk dapat yang baru kan? :p Dan sebab lain adalah untuk menahan diri dari berhasrat untuk memiliki sesuatu yang tak penting sebenarnya... Nak yang mahal-mahal pun buat apa, janji boleh call, hantar mesej. Nak amik gambar pun gambar siapa je kan?..... :)

Tak lupa juga ye untuk encik zauj nanti, belikan laptop baru :) yang sekarang ni punya pun warisan zaman-berzaman, turun temurun punya lappy. Dari ayah, abang dan ana. Tapi asal boleh guna, guna je la. Kan nak dapat yang baru beberapa tahun lagi... :p Ouh terasa materialistik pulak!

Tadinya, baru beberapa minit tadi, sebelum buat entri ni, ana terjumpa satu blog ni dan apalagi ana pun bacalah. Si penulis rasanya belum amik PMR lagi tapi dia buat entri pasal impian dia dari sekarang sampai ke saat hembusan akhir dia. Subhanallah! Ana kagum :)

Jadi sekarang ni ana bukan nak tiru dia, tapi mengambil inspirasi dari dia untuk nukilkan sesuatu di sini...

Sekarang tengah cuti sem, dan akan daftar sem baru insyaAllah pada 9/1/2012 tahun depan. Dan azam ana bermula sem baru nanti, nak study sebetul-betulnya! Biar tak dapat Dean's List tapi puas hati dengan result atas usaha yang diberi. Dan harapnya tak perlu repeat mana mana subjek sebab nak masuk main camp cepat-cepat! Nak habiskan study cepat cepat then lepas tu apa? ..... jengjengjeng .....

Habis sem depan dalam awal bulan 5. Jadi ada lebih kurang 4 bulan sebelum lanjutkan pengajian ke main campus UIAM di Gombak. Ouh berdebar je bila taip UIAM Gombak. Ok berdebar lagi. Bukan apa, cuma terbayangkan cabaran yang lebih besar di sana. InsyaAllah ana perlu habiskan 8sem bersamaan 4 tahun pengajian sebelum dapat menggenggam ijazah sarjana muda dalam Information Technology :) Harap tak jauh dan tinggi sangat harapan dan impian ni mudah-mudahan. Dan kalau ikut kira-kira, akan convo pada tahun 2016. Ouh lamanya lagi.

Tapi sebelum tahun convo itu, kalau ada rezeki, nak jugak berumah tangga setahun dua :) Bukan menggatal ye, ini adalah perancangan. Ini perancangan ana dan Allah yang menentukan. Entum ada? Mak pun cakap, kalau kahwin lambat lambat, berapa orang anak je nanti? Ok maksud ayat ni, seorang perempuan bila dah capai umur 35 tahun, peratus untuk dapat anak yang kurang sempurna adalah tinggi. Jadinya kalau kahwin lambat, umur dah 28, 29 dan ke atas baru nak kahwin, macamana? Tak kan setiap tahun nak mengandung dan bersalin? Ouh bakal suami di luar sana, entum patut tahu bagaimana sakitnya seorang ibu itu semasa sedang melahirkan~

Ada sorang sahabiyyah ni, selalu update status fb dia, tengah belajar masak dengan suami la and whatsoevr tu semualah kan. Ouh tetiba rasa bersemangat pulak nak masak masak cuti ni. So bila dah kahwin nanti, baru complete package! Kalau dapat suami yang terer masak bertambah tambah lagilah syoknya! :p

Macam agak jauh berangan tapi tak salah kita jadikan sebagai renungan kan?

Tapi, sebelum labuhnya tirai 2011, hasrat ana adalah untuk mendalami ilmu-ilmu, bagaimana mahu menjadi anak yang taat dan solehah, seorang kakak dan sahabat yang baik dan bertimbang rasa, juga bagaimana mahu menjadi seorang isteri yang solehah dan taat kepada suami juga kepada Dia yang Maha Esa :)

Menelusuri sunnah itu penting, namun mendalami ilmu juga sama penting. Bukan satu kesalahan untuk berumah tangga tanpa ilmu yang cukup, sebab ramai yang cakap, kita akan belajar bila kita melaluinya. Tapi sanggupkah kita melalui kehidupan berumah tangga berpuluh tahun yang kalau boleh mahu dipanjangkan hingga ke Syurga, dengan ilmu yang tak seberapa tu? Renung-renungkan~

Ok saat ini sedang tengok siaran ulangan rancangan Semanis Kurma, bertajuk DIA UNTUKKU. Wah wah semacam kebetulan pulak. Dalam masa yang sama, sekarang pun ana masih dalam pembacaan novel tulisan Iqbal Syarie, DIA YANG KUNIKAHI :) Kebetulan? Sesungguhnya tiada kebetulan dalam kehidupan ni kerana semuanya telah Allah tetapkan dan rencanakan :)

Hmm entah kenapa keterujaan bab nikah kahwin muda ni dah berkurangan sudaa... Wallahu'alam sama ada kekurangan yang berlaku disebabkan kematangan menangani perasaan itu atau kerana Allah dah tentukan yang ana tak sempat menghadapinya. Wallahu'alam. Tapi ana serious ni, perasaan tu dah tak ada :) Rasa biasa-biasa je bila dengar bab kahwin-kahwin ni... Tapi tetap tumpang gembira orang lain yang berjaya dengan langkah pertama mereka :D

Mabrouk 'alaikum kepada mereka-mereka yang sedang/sudah atau akan berumah tangga! Moga sentiasa ber'couple' hingga ke Syurga! :)

Hmm macam pelik kan? Kata taknak cakap pasal kahwin tapi keseluruhan entri pun dah berkisar pasal kahwin. Means that, yang pasal kahin semua tu dimerepekkan beberapa minggu lepas. Dan yang selebihnya ditaip beberapa minit sebelum entri ni dipost. Get it? :)

Tadi sebelum memulakan penulisan, serasa macam banyak yang nak dibebelkan di sini. Tapi rasanya sampai di sini sahaja buat kali ini. Hingga berjumpa lagi :)

p/s: tak pernah tertinggal nonton cerita Nada Cinta, sinetron indonesia. macam biasa lakonan dia tak usah cakap. tapi entah kenapa ketagih je nak tengok :D

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...