30 June 2011

Mengapa Kesempurnaan yang Dicari ?

Bismillahi Rahmani Rahim .

..... beberapa minit sebelum bertolak pulang ke Baiti Jannati , di Mahallah zc , cfs iium .....

Alhamdulillah , wa syukurillah ya Allah .Tiada apa yang mampu kuungkapkan melainkan kata syukur dan rinduku padaMu . Moga aku tergolong dalam golongan yang diredhaMu ya Allah . Dan matikanlah aku dengan mati yang baik . Aamiin .

Sejak akhir-akhir ni entah kenapa , jatuh cinta pada lagu sixth sense ; Pemilik Hati dan lagu Maher Zain ; Freedom . Ada maksud di sebaliknya ? Allahu'alam . Sampai roommate jadi bosan asyik dengar lagu yang sama berulang kali setiap hari . =,=

Sejak akhir-akhir ni juga selalu moody . Bukan moody yang biasa , tapi terlebih luar biasa . Moody bukan sebab apa , tapi sebab tak senang bila rasa orang lain kurang sempurna . Walhal diri pun tak lah sesempurna mana pun . Ada jawapan untuk persolan ni ? Silalah jawab kerana ana tak punya jawapan . Tertanya-tanya juga , kenapa diri ini terlalu mudah membuat kesimpulan tentang diri orang lain ? Wallahu'alam .

Terkadang pelik melihat muslimat yang bertudung lubuh (kredit to myself jugak) , tapi tak ada bezanya dengan yang tak bertudung . Bukan mengata orang lain , tapi semuanya dituju buat diri sendiri jugak . Sebabnya segelintir dari kami , ada jugak yang bercouple , berdatinglah segala . Bukan nak kata yang pakai tudung labuh tu baik dan yang tak bertudung jahat , tapi macam yang ana cakap tadi , sering ternampak ketidak sempurnaan di mana-mana . Sedih pun ada , sebab kami seangkatan (bertudung labuh) . Apa kata mad'u bila yang sepatutnya menjadi contoh , buat perkara yang tak sepatutnya ?

Ada pulak lagi satu golongan yang menasihati adik-adik yang lebih muda , supaya jaga ikhtilat , jaga pergaulan . Tapi belakang adik-adik sendiri , bebas je ketawa dengan suka ria , muslimin muslimat . Siap sentuh yang bukan muhrim , walaupun indirectly . Maknanya menggunakan barang atau benda lain untuk menyentuh . But it still , menyentuh kan ? Entahlah . Pelik . Walhal Allah dah bagitau , Dia tak suka manusia mengatakan sesuatu tapi tak melaksanakannya . Mungkin salah sendiri jugak , sebab tak berkata apa-apa kepada mereka yang lebih tua . Tak berani mungkin .

Untuk muslimat berpurdah pulak , sebelum tu minta maaf andai ada yang terasa . Ini bukan ditujukan buat semua , tapi segelintir sahaja . Ana tak tahu , ana pelik , ana bingung , memikirkan sebab-sebab entunna semua letak gambar kat fb . Ana akui ana pun bukanlah baik sangat , tapi macam yang dah diberitahu kat atas tadi , ana sangat pelik . Ada tu yang bergaya sakan . Ada setengah tu letak gambar betul-betul saiz muka mereka . Means profile pic tu nampak bahagian muka sahaja yang bersaiz besar . Yang ni pun ana sedih jugak . Yes people are not perfect . But why do we make things become more unperfect ? We should actually try hard even to touch the surface of perfections even we cant but at least , we have a try .

Memakai tudung labuh , memakai purdah . Bukanlah sebab nak tunjuk pada orang lain , yang kita ni solehah . Atau kita lebih baik , lebih alim dari orang lain . Ana sendiri , bukanlah baik mana pun . Sama jugak , selalu buat salah , buat silap. Iman pun turun naik . Mungkin naik sikit , tapi turunnya laju . Sebab tu ana buat entry ni , moga muslimat luar sana yang mungkin tak sedar , kembali sedar . Ada yang cakap , letak gambar kat fb sebab nak orang kenal . Habis , pakai tudung labuh , berpurdah semua , sebab nak orang kenal ke ? Wallahu'alam mungkin ada yang berniat macam tu tapi ingatlah , kita mencari redha Allah , dan bukan kemurkaanNya . Suka dan cinta manusia hanya sementara , tapi cinta Allah kekal selamanya .

Bila nampak kesalahan orang lain , baru terfikir , macamni jugaklah yang orang lain fikir tentang aku rupanya . Walau pada zahirnya nampak baik, bagus , tertutup litup , tapi orang masih akan nampak cela kita . Dan itulah diri ana sebenarnya . Hanya manusia biasa yang selalu membuat khilaf . Bukan membuka pekung di dada , cuma mungkin bagi yang betul-betul mengenali akan mengubah persepsi siapa diri ana yang sebenarnya . Pakaian boleh menutup , tapi akhlak yang jelas tergambar tak akan mampu melindungi diri kita yang sebenarnya .

Di sini ingin ana mengajak sahabat sahabiyyah seperjuangan yang disayangi fillah , marilah muhasabah diri . Kita di dunia ni tak lama , hanya sekejap cuma . Macamana nak ambil dunia ini sekadarnya ? Tips picisan dari ana . Saat kita terlalu gembira , galak ketawa , perasaan yang tersangat suka , cuba berhenti sejenak , andai Allah ambil nyawa kita saat kita terlalu bersuka-sukaan , macamana ? Terkadang ana sendiri terus tersentak bila teringat , nyawa ini cuma pinjaman , tapi kita buat macam hak milik selamanya . Diberi pinjam supaya kita buat persiapan berjumpa denganNya , tapi kita sia-siakan . Diberi hati dan jiwa yang suci bersih pada mulanya , tapi kita pulangkan hati dan jiwa yang kotor dan busuk . Buat perkara lagha tak kira waktu .

Bukan manghalang untuk bergelak ketawa , bersuka ria , tapi sekadarnya sahaja . Terkadang rasa kurang enak menerpa bila melihat sahabat sahabiyyah terlaluuuuu suka , hingga terhenjut-henjut menahan ketawa . Kadang tu sampai keluar air mata . Terbahak-bahak pun ada . Kekasih kita sendiri , hanya tersenyum tanpa tawa . Andai kita tahu bila akan berlakunya Hari Kiamat , mesti kita akan sedikit ketawa dan banyak menangis . Allah ... Peliharalah kami , jangan Kau golongkan kami dalam golongan yang banyak berbuat lagha , yang banyak cintanya kepada dunia dan isinya lebih dari cinta buatMu Yang Esa .

Allahu Akbar .

Matikan kami dengan kesudahan yang baik  Ya Allah . Ingin sekali kami mati bagai para syuhada' . Namun kupasti , kami tidak ada kelayakkan itu . Allah . Biarlah kami hina di pandangan manusia , namun jadikan kami 'seseorang' di sisiMu ya Allah .

Allah , andai rindu kami adalah tidak halal buat hambaMu , maka sekatlah perasaan rindu itu . Kau campakkanlah semula rasa itu andai rasa itu halal buat kami . Ya Allah . Sesungsuhnya Engkaulah yang membolak-balikkan hati dan perasaan kami . Maka peliharalah hati kami , juga perasaan kami , agar tidak mudah goyah dengan usikan dan bisikan syaitan laknatullah .

Ya Allah , sesungguhnya hanya Kau yang mengetahui kerinduan hambaMu ini kepada insan-insan ciptaanMu . Lindungilah aku , peliharalah aku . Permudahkan aku dalam menemui ahli keluargaku . Sesungguhnya hanya Engkau yang Maha Mengetahui akan segala lintasan hati hambaMu .

27 June 2011

Pahit itu manis (Pt.2)

Bismillahi Rahmani Rahim .

Allahu Akbar . Rasa macam dah bersawang pulak blog ni . Maaf Encik Blog , atas reason-reason yang agak reasonable , tak dapat nak menconteng awak selalu  . Hmm sedar tak sedar , dah dekat sebulan rupanya semester baru bermula . Dan sedar tak sedar jugak , kuiz dan akhirnya exam , makin menghampiri .

Allah .

Terkadang rasa macam tak pandai bahagi masa .
Terkadang rasa terlalu sibuk dengan pelajaran tanpa diberi perhatian kepada keperluan rohani .
Terkadang emak pula mengingatkan , jangan terlalu sibuk dengan persatuan .
Terkadang ada jugak terselit perasaan , nak lari dari semua benda .

Allahu Akbar .

Dibuatnya ada 100 orang yang bersifat macamni , agak-agak apa akan jadi pada dunia Islam ?

Minggu lepas , bermula dan berakhirlah Kursus Kepimpinan Pelajar Islam , di Sungai Lui . Alhamdulillah . Walau tanggungjawab terasa macam tak digalas dengan baik , tapi alhamdulillah , sedaya upaya dilaksana sehabis baik .

Hmm ... Pergi ke program membawa diri , meninggalkan segala perkara di belakang . Assingnment yang tak tahu dari mana nak mula , dan beberapa lagi perkara yang tak settle , semuanya dibungkus , ditinggalkan di cfs sebelum berangkat ke program .

Tapi mudah-mudahan , semuanya akan terbayar dengan kejayaan adik-adik peserta dalam menjadi pemimpin Islam , yang berjaya menaikkan nama Islam dalam organisasi mereka . Aamiin .

Sepanjang program , banyak bersembang , bertukar fikiran dengan Kak Bella ; satu biro dalam program . Banyak jugak kami tersasar dari tugas yang sepatutnya . Bukan gila kuasa , tapi rasa macam nak buat semua kerja . Agak gila kuasa kot , kalau dah sampai kena tegur tu ...

Namun , alhamdulillahi rabbil 'alamin , banyak yang kami dapat dari setiap apa yang berlaku masa program . Dan memang tak sah , kalau tak selit pasal rumah tangga , bab perkahwinan . Nak nak pulak , presiden kami baru je mnedirikan rumah tangga beberapa minggu lepas .

Saat presiden kami memberi ucapan di hadapan ;

Ana : Kak Bella , berseri je muka Abang Zul kan ?

Kak Bella : A'ah . Maklumlah , baru je kahwin kan hari tu .

Ana : Hmm bestnya kahwin . Saya pun nak jugak .(oops)

Kak Bella : Betul ni kamu nak ?? (dengan nada sangat serius) Akak ni memang suka bab-bab buatkan masjid orang ni .

Ana : Ala siapa yang taknak kahwin kak . Tapi nak buat macamana , tak ada calon lagi .

Kak Bella : Eh , kan ramai kat luar tu .

Ana : (erk) Hah ?? Siapa Kak Bella ??

Kak Bella : Laa ... Abang X ada , Abang Y , bla bla bla ... Semua single lagi .

Ana : (gulp) Ish . Tak nak lah saya kak .

Kak Bella : Dah kenapa pulak ???

Ana : Tak naklah dengan orang pepias , nanti dia mesti asyik suruh saya join program je . Jadi komiti lah bagai . (.....)

* * * * *          * * * * *          * * * * *

Bukan nak merungut bila jadi komiti/fasilitator bagi setiap program , cumanya kalau selalu sangat , memang tak ada masa nak balik rumah ^_~ After all , im needed in my family .

Fitrah manusia , nak ada keluarga sendiri . Pasangan soleh/solehah , anak-anak soleh solehah . Baitul muslim dengan bi'ah solehah . Semualah . Tapi bila cermin balik diri , rasa macam tak bersedia untuk tinggalkan semuanya . Dah tu pulak , persiapan pun tak seberapa . Allah ...

Banyak rupanya yang kita perlu korbankan . Berpisah dengan keluarga yang dah berapa tahun kita hidup bersama . Meninggalkan kehidupan yang mungkin , agak bebas sebelum ni . Huha dengan kawan-kawan . Kebebasan membuat keputusan . Dan banyak lagi sebenarnya .

Tapi kat dunia ni , walhal bab-bab akhirat pun , setiap apa yang pahit tu mesti ada manisnya . Dan begitulah sebaliknya . Yang manis pun ada pahitnya . Semuanya mesti berbayar . Syurga bayarannya pahala . Dan Neraka bayarannya dosa di dunia .

Berpisah dengan keluarga ?
Sebaliknya kita sebenarnya dah tambah satu lagi keluarga .
Lagipun semuanya memang bukan hak milik kita pun kan ?

Kebebasan hidup ?
Cukup-cukuplah tu . Tak seronok pun kalau terlalu bebas . Mudah terdedah dengan anasir-anasir luar .
Selama ni kita berjalan, bersiar-siar tengok pasangan couple je kan ? Lepas kahwin mereka pulak tengok kita ... (.....)

Kebebasan buat keputusan ?
Tak boring ke , bila ada sesuatu yang perlu di'decide' , kita decide sendiri . Sekali sekala kan kita kena terima jugak pandangan orang lain . "Two heads are better than one"

Kalau nak cakap lebih-lebih nanti orang kata macam dah ada pengalaman pulak ... Tapi itulah hakikatnya , setiap kepahitan itu pasti ada kemanisan di celahannya .

But i just dont think this is the right time . Bukan ana cuba nak melawan fitrah , cumanya terasa banyak lagi yang perlu disumbang . Terutamanya buat keluarga , sebelum bertambahnya lagi sebuah keluarga . Entah kenapa , perasaan nak meninggalkan keluarga itu terasa bagai melepaskan satu tanggungjawab dan amanah besar . Apalah salahnya , ketepikan keinginan sendiri buat sementara waktu , demi kebahagiaan ahli keluarga tercinta ... ^^,

Na'am , pahit itu manis . Menelan pahit , demi kebahagiaan orang yang disayangi , memang manis .

Allah , aku percaya akan janjiMu . Setiap yang berlaku , pasti ada hikmahnya . Dan setiap yang Kau tentukan , pastilah ianya yang terbaik buat kami .

21 June 2011

HATI .

HATI .

Masalah hati .

Penyakit hati .

Sakit hati .

Tak puas hati .

Makan hati .

Terasa hati .

Panas hati .

Hati-hati .

Kerana semuanya berpunca dari hati . Bermula dari hati .

Hati-hati dalam semua perkara . Walau sekecil-kecil perkara .

Hati perlu dijaga . Hati perlu dikawal .

ALLAH .

Kau lah penjaga hati ini . Moga ia menjadi milik yang sejati .

ALLAH .

Aku perlu berhenti . Supaya ramai tak salah erti .

ALLAH . ALLAH . ALLAH .

Berhentilah kamu .

Berhentilah dari memberi dan mencipta angan .

Si soleh adalah untuk si solehah .

Berhenti mengharap andai tak mahu berusaha untuk menjadi .

Oh hati . Sila berhenti .

ALLAH .

Aku perlu berhenti .

Kerana aku pasti cinta sejati adalah cinta ILAHI .

20 June 2011

Pahit itu manis (Pt.1)

Bismillahi Rahmani Rahim .

Subhanallah . Alhamdulillah . Allahu Akbar . Sesungguhnya tiada apa yang mampu kuungkapkan atas segala nikmat kesenangan dan kesukaran yang Kau kurniakan . Alhamdulillah wa syukurillah .

Minggu lepas , pertemuan bersama keluarga besar yakni keluarga kedua ana ; PEPIAS . Alhamdulillah . Sesungguhnya memang benar , di sebalik kesukaran dan kesusahan itu terselit seribu satu kemanisan . Allahu Akbar ... Manisnya berukhuwwah fillah . Hanya yang mengalaminya sahaja yang mampu merasakan kemanisan tu .

Diberi amanah dan tanggungjawab untuk memegang jawatan sebagai biro Disiplin dan Ibadah (DNI) , di usia setahun jagung dalam persatuan , memang tak dapat dinafikan sangat kucar-kacir dan tunggang terbalik semuanya . Salah sendiri juga bila pandang remeh akan tanggungjawab yang diberi . Mulanya rasa mudah semudah ABC tapi sebaliknya yang terjadi .

Kalau yang dah berpengalaman mesti lebih tahu , ketidak cukupan tenaga dek kerana kurangya waktu tidur dan rehat semasa berinduksi mesti berlaku . Tidur sejam dua dan selebihnya dihabiskan untuk menyiapkan flow chart , checklist , master plan, plan B dan sebagainya . Memang macam nak pecah kepala . Tak terkira rasanya ungkapan 'nak balik rumah' yang dilaungkan sewaktu induksi (oops) . Tapi bila difikirkan balik , kalau semua orang nak balik, siapa yang akan jalankan program-program untuk adik-adik remaja kita ni ?

Semalam juga sempat join program bersama ahli PKPIM di Kolej Dar Hikmah . Mendengar ucapan dari antara tokoh-tokoh yang mendokong perjuangan dalam menaikkan nama Islam . Subhanallah . Moga mereka tabah dan kuat dalam menghadapi ujian dan dugaan serta kata cela orang yang dilemparkan .

Sambung balik cerita . Jadi biro DNI . Kejut orang bangun tidur . Ingatkan mereka suruh turun awal . Ingatkan suruh kemas meja . Bersihkan apa yang patut . Sekejap-sekejap akan kedengaran pekikan 'cepat , cepat' . Siapa yang tak boring bila dengar ? Memang sakit hati , terasa hati semua kena tolak tepi . Bukan nak kata mereka semua tak berdisiplin tapi mungkin salah ana sendiri yang tak begitu tegas , atau tak tegas langsung . Allahua'lam .

Terkejar sana , terkejar sini . Berlari sana sini sambilmengepit laptop . Macam apa je kan ? Sekejap nak kena tengok mereka yang kat bawah dah sedia belum ? Dalam masa yang sama nak kena naik tempat penginapan , nak kena pastikan mereka dah siap untuk turun . Dalam masa yang sama jugak nak kena cek kat bilik air , suruh cepat . Cepat ke tempat yang sepatutnya . Allahu Akbar . Penat ? Mesti ada yang lebih penat .

Dah tu pulak , ni kali pertama kak Ika makan di luar semenjak berpurdah . Punyalah dia takut . Tak tau macamana nak makan . Mula-mula makan memang tergelak je tengok dia . Makan agak bersepah . Sama-sama kami ketawa . Tapi dua tiga kali tu alhamdulillah , lebih teratur . Dapat rasa tak betapa manisnya susah itu ? (^_^)

Apapun memang terasa kemanisannya . Bila teringat balik mesti akan senyum sorang sorang . (^_^)

Allahu Akbar .

Manisnya bila berukhuwwah . Kerana yang pahit itu bisa bertukar manis .

15 June 2011

WASIAT TERAKHIR .

Bismillahi Rahmani Rahim .

Alhamdulillahi rabbil 'alamin serta selawat dan salam buat junjungan kekasih kita Nabi Muhammad S.A.W . Alhamdulillah , hingga ke saat ini , kita masih diberi ruang dan peluang , untuk perbaiki diri , permantapkan diri , persediakan diri , untuk menghadapi Hari Kemudian yang pasti .

Alhamdulillah , Allahu Akbar .

Di sini ingin ana kongsikan , beberapa wasiat terakhir , kekasih kita yakni Rasulullah S.A.W.

WASIAT NABI MUHAMMAD S.A.W. kepada Saidina Ali ;

Wahai Ali , bagi orang MUKMIN ada 3 tanda - tandanya : 

1) Tidak terpaut hatinya pada harta benda dunia .
2) Tidak terpesona dengan pujuk rayu .
3)
Benci terhadap perbualan dan perkataan sia-sia .

Wahai Ali, bagi orang 'ALIM itu ada 3 tanda - tandanya :

1) Jujur dalam berkata-kata .
2) Menjauhi segala yang haram .
3)
Merendahkan diri .

Wahai Ali , bagi orang yang JUJUR itu ada 3 tanda - tandanya :
1) Merahsiakan ibadahnya .
2) Merahsiakan sedekahnya . 
3) Merahsiakan ujian yang menimpanya .

Wahai Ali , bagi org yang TAKWA itu ada 3 tanda - tandanya : 

1) Takut berlaku dusta dan keji .
2) Menjauhi kejahatan .
3) Memohon yang halal kerana takut jatuh dalam keharaman .

Wahai Ali , bagi AHLI IBADAH itu ada 3 tanda - tandanya :
1) Mengawasi dirinya .
2) Menghisab dirinya .
3)
Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s.w.t.

Allahu Akbar . Terkelu sejenak dibuatnya . Hal ini membuatkan diri terfikir , merenung seketika .

Mukmin sejati kah aku , andai diri ini mudah sahaja terpaut pada dunia . Mudah terpaut juga pada isinya .
Mukmin sejati kah aku , andai mudah sahaja tersungkur dengan pujuk rayu . Lebih rela menurut hawa nafsu dari melawan dengan iman .
Mukmin sejati kah aku , andai diri ini selalu sahaja mencampakkan diri ke dalam perbualan yang sia-sia .

Mukimnkah aku ya Allah ?

'Alimkah aku ? Na'udzubillah . Jauh sekali .

Jujurkah aku dalam berkata-kata ?
Adakah dijauhi segala yang haram ?
Adakah aku seorang yang merendah diri atau sebaliknya ? Allah ...

Jujurkah aku ya Allah ???

Ibadah , sedekah dan ujian ?
Adakah aku menyembunyikan atau menzahirkannya ??? Allahu Akbar .
Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui segala-galaNya .

Baru tersedar kini , bukan ibadah dan sedekah sahaja yang perlu disembunyi , bahkan ujian juga .
Allahu Akbar .
Moga selepas detik ini Engkau sahaja yang menjadi tempat untuk aku meluah segalanya ya Allah .

Adakah aku termasuk dalam golongan Ahli Ibadah ya Allah ???

Adakah aku sering mengawasi diri ?
Atau adakah aku seorang yang suka mengawasi tepi kain orang lain ? Na'udzubillah ...
Adakah aku sering menghisab diriku ini ya Allah ?
Atau adakah aku seorang yang suka menghitung dan memerhati salah dan aib orang lain tanpa menyedari hakikat , bahawa aku sepatutnya mencermin diriku sendiri ya Allah ?

Allah ...

Ibadah sunatku , yang terhitung dengan jari-jemari , adakah Kau memandangnya walau sedikit ya Allah ?
Adakah Kau mengambil kira ibadah lainnya , andai ibadah fardu sentiasa terumbang-ambing ?
Andai ibadah yang wajib itu adakalanya dilaksana sambil lewa ?

Allahu Akbar .

Aku takut akan panas NerakaMu . Namun aku sedar , aku tak berusaha menjauhinya .

Ya Allah , bukakan hati ini . Untuk mendekatiMu , juga untuk menjauhi laranganMu .
Kau bukakanlah juga hati ini , agar aku sentiasa menyedari , kematian itu semakin menghampiri .
Bukakan juga hati ini , untuk menerima segala ujian dan dugaan dariMu dengan rela hati .

Ya Allah , andai tibanya saat itu nanti , moga Kau akhiri kehidupan kami sebagai Muslim dan Mukmin yang sejati , yakni dengan kesudahan yang baik . Amiin .

Mahallah Zainab Jahsy ,
CFS IIUM , Petaling Jaya .

09 June 2011

Green light dan niqab .

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang .

Bismillahi rahmani rahim .

- 7 MEI 2011 - Entri ini ditulis pada tarikh ini , 1530 , home sweet home , BTP , Rawang .

Alhamdulilah , alhmadulillah , alhamdulillah ya Allah . Kali ini ana nak menunaikan janji ana , menceritakan apa yang perlu ana ceritakan ...

GREEN LIGHT . Apakah green light itu ? Memanglah lampu hijau ... Tapi untuk apa ? Untuk niat dan hasrat yang satu . Apakah hasrat itu ?

BERNIQAB .

Atau dalam bahasa lebih mudah ; BERPURDAH . Allahu Akbar ... Tak pernah ana sangka , akan dapat green light dari mak ayah . Sebab family ana bukanlah dari latar belakang yang berpurdah ni semua . Tapi sejujurnya , sebelum ana berniat untuk bagitau ayah secara face-to-face , memang ana dah pasakkan dalam hati , meletakkan keyakinan bahawa setiap apa yang akan ana lakukan lillahi ta'ala , ana pasti dan yakin Allah akan bantu ...

Fisrt time pakai ; masa nak pergi PC Fair kat KLCC . Ya Allah , sebelum pakai purdah tu , memang tak berhenti selawat dalam hati . And at last , tiba masa dan saat yang dinanti dan mendebarkan . First reaction from ayah ; smiling . And then he said ; ouh pakai niqab ke ? Allahu Akbar ... Kompem . Green light . Rasa macam nak sujud syukur je kat situ jugak . Tapi dalam hati tak henti-henti ucap syukur padaNya ^_^

Adik beradik lagi la ok . Awal-awal lagi ana dah bagitau dorang , one day ana nak berpurdah . Dorang ok je . Hmmm ... Tapi part sahabat sahabiyyah ni , susah sikit . Tak dinafikan , tiap orang ada pandangan masing-masing . Ada yang menyokong , ada juga yang sebaliknya . Tapi tak apa , ana cuba terima semuanya , sebagai ujian dan nikmat dari Allah . Kalau tak ada halangan dan ujian dalam hidup , tak kalerful lah kan ? ^_^

Persoalan-persoalan yang timbul sebelum ni pun alhamdulillah , sikit sebanyak terjawab jugak ^_^ Apa yang ana sarankan pada yang ada niat nak berpurdah di luar sana , make a first try first . After the first move youve made , then there'll be the next step . Or else , no first move , then nothing u'll get . Selagi tak cuba , selagi tu entunna tak akan dapat capai apa yang entunna mahukan .

Ana juga seperti entunna semua pada mulanya . Takut tak boleh itu , takut tak boleh ini . Takut orang ni kata , takut orang tu kata . Allahu Akbar ... Entunna tanam dalam hati , apa yan entunna lebih pentingkan ? Kata-kata manusia , atau Allah ? Bila entunna dah punya sedikit kekuatan , insyaAllah , entunna akan berjaya laluinya . Ana pun nak cakap lebih lebih tak boleh jugak , sebab ana juga masih baru dalam dunia niqabi ni ^_^ Tak berhenti berdo'a , untuk terus istiqamah ...

Nak pakai , tapi tak cukup ilmu .

Allah ... Boleh tak entunna sebutkan , nama-nama niqabi yang entunna kenal , yang dah cukup ilmunya ? Kita kan dalam proses belajar , nak tunggu ilmu cukup , memang tak akan cukup sampai bila bila . Kerana ilmu Allah itu luas . Sama juga kalau yang nak pakai tudung labuh . Selalu orang cakap tak cukup ilmu la , tak layak la . Habis yang pakai tudung labuh , yang pakai niqab semua tu dah banyak la ilmunya ? Mana ada .. We're in the learnig process . Tuntut ilmu tu sampai ke liang lahad . Ha , dah nak masuk liang lahad baru nak bertudung labuh , berpurdah semua ke ?

Rasa diri tak cukup baik lagi lah nak pakai niqab .

Allahu Akbar ... Siapa yang sempurna dekat dunia ni ? Habaq mai sat ? Mana ada yang sempurna melainkan Dia yang memiliki segala kesempurnaan ... Kalau entunna ada perasaan macam ni , cuba jadikan dengan berniqab tu sebagai salah satu wadah untuk perbaiki diri . Bagi ana dengan berniqab , secara otometiknya kita akan menahan diri kita dari buat benda-benda tak elok , atau pergi tempat-tempat yang sepatutnya . Tapi jangan pula niqab dijadikan alasan untuk kita tak bercampur dengan orang lain .Or else , orang akan pandang niqabi ni sebagai anti-sosial .

Nak pakai , tapi tak cukup kekuatan lagi .

Yang ni , nak tergelak pun ada . Sebab ana juga lalui perkara yang sama pada mulanya . Tak cukup kekuatanlah , takut tak boleh istiqamahlah . Allah ... Okay okay macamni , macam yang ana cakap tadi , make a first move first . Kekuatan tu boleh dicari . Macamana ? Melalui sahabat sahabiyyah yang menyokong dari belakang . Dan yang paling penting , sokongan dari keluarga . Dapatkan kekuatan itu . Bab istiqamah tu , siapa kita nak tentukan ? Kalau muslimat kat luar sana yang on-off berniqab pun kita tak boleh label dia tak istiqamah . Sebab , mereka mesti ada alasan yang kuat untuk itu . Satu je ana nak ingatkan , yakin dengan Allah . Dia akan permudahkan setiap perkara yang kita lakukan keranaNya . Percayalah ^_^

Nak makan macamana ?

Ha , yang ni ana cuba praktikkan apa yang niqabi-niqabi lain buat . Pernah tu ana buka je niqab , then makan macam biasa . Tapi time ni tak ramai orang . Makan dengan kawan-kawan perempuan , dan sorang cikgu lelaki pangkat ayah . Sebab ana berpegang kepada hukum sunnat untuk berniqab , bukan wajib . Yang wajib tu lain la cerita . Nama pun wajib kan ? Nak minum pun lagi senang , guna je straw . Time makan ni pun ada jugak yang ketawakan ana . Mana taknya , nak makan kena angkat-angkat kain pulak (jangan fikir lain eh) . But most of the time , selera ana tiba-tiba hilang time nak makan . Sesungguhya segala perkara datangnya dari Allah ^_^ Tapi nak senang , try makan guna niqab masa kat rumah . Practice makes perfect . And thats the best way ever ...  ^_^

Tak panas pulak ?

Hmmm menipulah kalau ana cakap tak panas . Berasap jugak mula-mula pakai . Nak pengsan pun ada jugak ^_^ Ada tu rasa macam nak bukak je niqab . Tapi , cuba fikir balik . Pakai baju pun panas kan ? Siapa kata tak panas ? Habis yang berpeluh-peluh sampai basah lencun baju tu sebab apa ? Sebab sejuk sangat ? Tak kan ? Mestilah sebab panas kan ? Alaa .. Pakai apa je yang tak panas ? Semua panas . Cuma kalau berniqab ni extra panas sikit la . Pakai tudung labuh pun sama jugak . Alahai ... Apalah sangat nak dibandingkan , panas dunia dengan panas di akhirat ? Alah bisa , tegal biasa . Mula-mula memanglah macam tu . Tapi lama-lama insyaAllah , okay je ^_^ Ana pun tengah biasakan diri jugak ^_^

Ujian dan halangan ?

Allahu Akbar ... Buat masa ni apa yang ana boleh cakap , boleh tahanla jugak . Walaupun masih baru dalam dunia ni , tapi dah banyak yang ana dengar . Ajaran sesatlah , itulah inilah . Ada yang tanya , masuk jemaah mana ? Ada yang direct je cakap ; eei peliknya dia ni . Tak macam berasap la pulak kan . Tapi ana senyum je . Tu baru sikit . Lepas ni entah apa yang Allah sediakan untuk ana . Allahu'alam . Bila ana dengar semua tu dengan telinga sendiri , baru ana dapat rasakan macamana yang niqabi-niqabi lain rasa . Hmmm ajaran sesat ? Allah ... Pakai niqab je mesti label ajaran sesat ke ? Haihhh ... Macam macam ...

Tapi alhamdulillah , bab sahabat sahabiyyah ni , walau ada yang tak berapa menyokong , tapi lebih ramai lagi yang menerima ana seadanya ^_^ Alhamdulillah ... Ada tu siap angkat purdah ana lagi . Tapi tak apalah , kawan punya pasal ^_^ Moga ana dan entunna terus kuat untuk hadapi halangan dan ujian seterusnya ... Ingatlah , sedangkan Syurga itu pun dipagari dengan kesusahan . Macam tu lah jugak bila nak berniqab ni . Ujian demi ujian dilalui , demi kemanisan yang diimpi ^_^


Best tak ?

Keseronokkan dan nikmatnya berniqab ni hanya orang yang memakai je yang tahu . Bergantunglah pada niat . Kalau niat untuk jadi 'invisible' , memang rasa invisible lah . Orang tak kenal pun kita . Tapi ada je yang tegur ana hari tu .Walaupun kami hanya kenal tak sampai dua hari . Itupun dia boleh cam . Memang susah nak describe by word tentang manisnya berniqab ni . Kena try sendiri , baru tau apa rasanya ^_^

Conclusion .

Sebenarnya , apa yang paling penting adalah niat kita . Apa-apa yang kita nak buat pun , kita niatkan kerana Allah . Yang lain lain tu , kita serahkan saja pada Dia . Ana tahu , persoalan paling banyak timbul adalah soal kekuatan . Kekuatan utama ; mestilah dari Allah . Sokongan dari keluarga dan sahabat sahabiyyah juga datangnya dari Dia . Senang je , yakin , dan kemudian serahkan je pada Allah .

Wallahua'alam .

* * * * *          * * * * *           * * * * *

31/05/2011 - hari terakhir selepas tamat bekerja .

Hari Sabtu lepas ana join program tadarus Qur'an untuk belia anjuran kementerian belia & sukan tu dekat Masjid Besi Putrajaya . Ayah yang hantar ke UIA Gombak . Macam biasa , ana berpurdah .

Sampai je kat UIA tak usah cakapla , gugup jugak . Takut terserempak dengan sahabat sahabiyyah PEPIAS yang lain . Bukan apa , ini kali pertama mereka akan lihat ana berpurdah . Tapi disebabkan satu perkara , ana jadi kuat untuk hadapinya ^_^ Alhamdulillah ...

Ok lah dipendekkan cerita semuanya berjalan lancar . At first Abang Syasya terkejut jugak . Biasalah nama pun first time . Tapi sampai ke akhir program tu alhamdulillah , penerimaan positif dari semua orang .

Tapi alkisah sebenarnya , mak ana belum diinform lagi . Walau dah beberapa kali mengenakan purdah di luar , mak tetap tak tau . Sampailah malam tu , selepas program , satu family datang jemput ana di Selayang . Sambil menunggu dalam kereta Abang Azlan (kami berempat ye dalam kereta tu) , ana berkira-kira , nak kena buka atau tak purdah ni bila berhadapan dengan mak nanti ? Tapi rasa macam mempermainkan purdah ni pulak .

At last , bila nampak kereta ayah dah sampai , ana nekad . Bila lagi nak bagitau kat mak kalau bukan sekarang ? Jadi ana keluar je dari kereta Abang Azlan , menuju ke kereta ayah . Bukak pintu dan masuk .

Ana percaya . Allah lah yang mempermudah segalanya . Mak cuma tersenyum . Meaning ? Another green light ! Alhamdulillahi rabbil 'alamin ...

See ? Kalau kita tanamkan kepercayaan kepada Allah dalam dri kita , percayalah , Allah tak akan sekali-kali persiakannya . Jangan pernah berhenti dari berdo'a agar Allah sentiasa tetapkan hati kita andai sesuatu perkara itu adalah terbaik buat kita . Dan ana percaya , insyaAllah jalan yang ana pilih ini adalah yang terbaik buat ana . Namun tak dilupa , ujian dan dugaan sudah pun menanti di hadapan ...


>> kisah seterusnya ; cabaran berniqab di kawasan larangan <<

05 June 2011

Apakah ???

Bismillahi Rahmani Rahim .

Subhanallah , alhamdulillah , Allahu Akbar .

Pendahuluan pendek dari ana , puji-pujian buatNya , moga setiap apa yang dilakukan semuanya lillahi ta'ala . Allahu Akbar ...

Allahu Akbar . Semalam ana diuji lagi ... Diujinya kesabaran , tinggi rendah tahap keimanan . Allahu Akbar ... Jelaslah , kenipisan iman ana yang tak akan dapat diukur .

Dikhabar satu cerita kepada ana , kisah 'cinta islamik' mereka yang berpangkat adik kepada ana . Alkisahnya , si muslimin (min) dan muslimat (mat) ni kononnya telah bertunang . Allahu'alam , Allah saja yang tahu keashihannya . Mengikut apa yang dikatakan si mat , ternyata mereka ni diikat melalui cara Islam ; yakni bilamana seorang muslimin dan muslimat masing-masing menyatakan persetujuan untuk membina Bait Al-Muslim bersama , mereka itu dikatakan sudah bertunang walaupun tanpa pengetahuan ibu dan bapa masing-masing . Allahu'alam , itu yang ana pelajari .

Berbalik pada kisah tadi . Min dan mat ni kiranya dah bertunang sejak di bangku sekolah lagi . Keluarga si mat ni dah tau (katanya) tapi keluarga min ni sebaliknya . Means memang family dia tak tahu apa-apa la . Okay lah , fine , mereka dah bertunang . Ana tak lah nak menidakkan . Cumanya , si min ni tak faham konsep sebenar 'pertunangan' mereka ni .

Mungkin bagi si min ni , bila dah bertunang tu , kira dah confirm si mat ni dia yang punya . So this is the worst part . Ana paling lemah sikit part ni , bilamana ada yang mengaggap sesuatu itu sudah menjadi hak mutlaknya walhal di dunia ini tidak ada satu pun milik kita kerana semuanya hanya pinjaman dan sesungguhnya segala-galanya adalah milik Allah s.w.t !!! emosi sikit

Mana taknya , si min ni terang-terangan tanpa perlu bersuluh-suluh , mengongkong si mat ni . Walhal mereka hanyalah bertunang . Apa yang mat ni buat , semua dipantau . Amboi , bagi ana min ni macam nak ambil alih tugas ibu bapa si mat ni pula ! Berbual kosong tanpa tujuan memang tak digalakkan dalam Islam , tapi satu hal lain pulak bila si min ni jelous bila si mat bersembang dengan min lain . Adus , melebih dah ni !

Semalam kami ke rumah si mat ni . Kebetulan , si min tu ada di luar rumah . Sedang berbual atau bermain mungkin , dengan adik-adik si mat ni . Ana cuma tersenyum . Kelakar jugak . Tengok dari perwatakan , 'adik' ni nampak matang . Tapi ? Allahu'alam ...

Nak dijadikan cerita , malam tadi kami bertiga (orang kedua adalah Ajlaa dan orang ketiga dirahsiakan ^_^ ) , having our dinner di kedai makan dan tiba-tiba Ajlaa bersuara sambil menunjuk ke belakang ; si mat dan adik-adiknya . Juga tak ketinggalan ; si min itu . Allahu Akbar ... Mungkin mereka benar-benar tak tahu dan ana rasa seperti suatu amanah untuk menyedarkan mereka . Moga suatu hari Allah akan membuka mata dan hati mereka insyaAllah ...

Dan part yang macam nak berasap sikit adalah bila kami bertiga dikhabarkan , petang tadi semasa kami ke rumah si mat ni , maknanya selepas kami balik , mat ni dimarahi si min ni . Dengan alasan si min ni tak suka bila ana tengok ke arah dia . Padahal ana cuma senyum masa tu . Allah ... Moga Kau tak uji diri ini dengan mengurniakan seseorang sepertinya sebagai imamku kelak . Na'udzubillah ...

Ditanya pada si mat , sama ada dia suka dengan cara tunangnya tu . Dia jawab , dia tak berapa suka . Tapi tak boleh nak buat apa . Sebabnya si min ni siap datang rumah dia lagi ! Bukan sekali sekala tapi tak terkira bilangannya . Allahu Akbar ... Sejujurnya apa yang ana boleh katakan , tengok je pada sikapnya sebelum berkahwin , dan pandai-pandailah buat konklusi sendiri bila dah berumah tangga nanti ... Nak cakap lebih-lebih pun tak boleh jugak , sebabnya pengalaman belum ada ... ^_^

Alhamdulillah , si mat ni menawarkan dirinya untuk ditarbiyyah . Moga sama-sama kami berdua bersedia untuk mentarbiyyah dan ditarbiyyah , insyaAllah .

current mood ; tak sabar melangkah ke arah baru . yang pastinya akan lebih menguji iman dan taqwa .
Allahu Akbar ! ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...