14 May 2011

Tarbiyyah hati .

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang .

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh ... Alhamdulillah , setelah satu tempoh yang agak lama menyepi , Allah masih memberi kesempatan di samping menggerakkan hati ana untuk berbicara sepi di alam maya ini . Maha Suci Allah , Dialah yang Menguasai segalanya . Alhamdulillah ya Allah , atas setiap nafas yang dikurniakan , setiap nikmat yang dianugerahkan . Alhamdulilah wa syukurillah ya Allah .

Semakin hari semakin hati berasa tak tenteram . Allahua'lam . Mungkin kerana terlalu leka dengan dunia dan isinya . Hingga membuatkan ana lebih jauh dariNya . Semakin melupakanNya . Na'udzubillah ... Moga diri ini tidak tergolong dalam golongan yang Engkau pinggirkan ya Allah . Rasa untuk menulis semakin memudar entah kenapa . Post sebelum ni pun terpaksa didelete , sebab dipost dengan ketergesaan . Post yang dihantar tanpa mesej yang pasti .

Kali ni ana lebih suka untuk berkongsi pengalaman ana . Pengalaman yang ana sendiri rasai .

Setelah bekerja hampir dua bulan lebih ni , macam-macam yang ana dah belajar . Really mean it . MACAM-MACAM . Seriously memang banyak sangat mengajar ana yang ilmu cetek ni . Yang punya tahap kesabaran paling rendah . Yang banyak kali tewas dengan dugaan . Dan yang sering beri kemenangan percuma kepada nafsu dan syaitan . Dan macam-macam lagi sampai ana tak larat nak listkan .

Yang paling banyak dipelajari adalah erti kesabaran . Awwalan , ana nak minta maaf dulu pada semua , kerana mungkin penulisan seterusnya nanti buat entum rasa ana nak menunjuk ke , riak ke takabbur ke semualah ye . ^_^

Hmm ... Bercakap tentang sabar . Realitinya , tak semua orang yang boleh bersabar walau kita tahu , betapa banyak dan besarnya hikmah bersabar tu . Kan ? Nak suruh bersabar memang senang . Tapi bila kena kat batang hidung sendiri , naik darah bila orang suruh bersabar , kan kan ?

 " Amat dikagumi sifat orang mukmin , iaitu semua urusan yang menimpanya adalah baik , dan tidaklah seorang mukmin itu kecuali apabila ditimpa kebaikan , ia bersyukur lalu menjadi kebaikan baginya; dan bila ditimpa musibah keburukan ia bersabar dan menjadi kebaikan baginya apabila ia ditimpa
(Riwayat Muslim)

Dua tiga empat menjak ni , Allah banyak menguji . Uji iman , uji kesabaran . Dalam minggu ni je dah berapa kali mengemop muntah patients , yang ber'bijik-bijik' pun ada , yang bernasi , berair , macam-macamlah . Ha , dah ada yang nak termuntah tak ? ^^ Itu belum termasuk lagi yang terkincit sebelum pergi tandas ^^

Sejujur-jujurnya , bila ana yang disuruh membuat 'kerja-kerja pembersihan' selepas 'sesi pembuangan' selesai , sempat je rasa 'menyusahkan' tu singgah dalam hati . Nasib baik je tak terlafaz kat mulut . Tapi alhamdulillah , perasaan tu cuma beberapa saat . Lepas tu cepat-cepat diri termuhasabah . Dibuatnya esok mak ayah ana dah berumur , siapa nak jaga ? Kalau ujian sekecil ni pun tak mampu nak lalui , esok lusa macamana ? Ana juga terfikir , kalau giliran ana di tempat mereka dah sampai , dan anak-anak (ceh berangan dapat anak pulak) ana buat perkara yang sama (means rasa jijik dan geli-geleman nak bersihkan najis mukhafafah & mutawasitoh) , tak ke sakit hati dibuatnya ? Kan kan kan ?

Dan alhamdulillahi ta'ala , kepada Allah yang mempermudahkan . Sebelum start buat kerja-kerja pembersihan tu , dalam hati tak sudah sudah ana do'a supaya Allah permudahkan . Alhamdulillah , siapa kata Allah tak dengar do'a kita ? Allah dengarlah ... Janji kita yakin dan letakkan sepenuh kepercayaan pada Dia . ^^ Ada pakcik tu siap tanya ; ' tak bau ke dik ?' . Ana cuma senyum ; 'entahlah pakcik , tak pulak'. Dalam hati ; 'sebab Allah tolong'. ^_^

"  Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya) , jika kamu orang-orang beriman. "
(ALI IMRAN ; 139)

So kesimpulan kat sini , ana cuma nak ingatkan , sampai masanya , percayalah , entum juga akan melalui perkara yang sama . Jadi , be prepared . Peringatan buat semua , bila nak buat suatu pekerjaan yang hati kita tak suka , yang buat kita rasa jijik dan tak selesa , tapi nak taknak memang kena buat , cuba maniskan muka semanis manisnya . Memanglah sekali dua macam tak ikhlas bunyinya , tapi bila dah selalu pratikkan , rasa ikhlas tu akan datang secara otomatik , insyaAllah ^^

Ujian seterusnya . Ujian kesensitivitian (apa ke pelik bunyinya ni) . 'Exam' ni berjalan di saat ana dimarahi doktor atau kakak-kakak kat klinik tu ^^ Tersalah tulis atau bagi ubat ke , tersalah key-in information ke , terleka ke ... Macam-macamlah . Tapi bila dah lama-lama tu , tergelak je bila kena marah ^^ Ssesekali tu ada jugak mereka minta maaf , cakap jangan makan hati atau ambil hati . Ana cakap takpe , dah biasa . Lagipun itu salah satu balasan Allah sebenarnya ; selalu marah adik-adik kat rumah . Ooops .

Okay sudah sudah . Apapun overall conclusion is , what goes around comes around . Sebelum nak rasa jijik kat orang , ingatlah one day orang pun akan jijik kat kita . Kalau kita buat orang , orang pun akan buat kat kita jugak . So , janganlah kita rasa megah , rasa bangga sangat ye ? Apalagi rasa diri cukup bagus . Na'udzubillahi min dzalik ...

Kadang-kadang selalu jugak perasaan ni datang menyinggah . Allahu Akbar ... Pantang nampak orang yang kureng sikit dari sesetengah sudut , mulalah perasan diri bagus dari dia . Allah ... Tak Kau uji hambaMu ini melainkan sesuatu yang mampu aku lalui ... Moga kita semua terpelihara dari segala sifat-sifat mazmumah , amiin .


Wallahua'alam .

p/s : tak sabar nak mula sem baru (ayat post sebelum sebelum ni) . asifun jiddan , ayat pengulangan . sebab persaan pun berulang-ulang ^^

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...