26 April 2011

Syadid vs Kemaruk .

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang .

Assalamu'alaikum warahmatullah sahabat sahabiyyah yang dikasihi fillahi ta'ala ... Alhamdulillah , alhamdulillah , alhamdulillah ya Allah ... Kita masih lagi dipertemukan di alam maya ini walaupun dalam hati ana punya perasaan 'tidak layak' untuk terus hidup di muka bumiNya . Allahu Akbar ... Maka yang mana satu nikmatNya yang hendak engkau dustakan ?

Allahu Akbar ... Walau ana tahu , setiap apa yang ana buat atau katakan , tak akan setanding dengan nikmat-nkmat kurniaanNya . Allah ... Hmm ... Ana jadi lupa nak tulis tentang apa ^^ ~ ~ ~ (few minutes flying away)

Alhamdulillah , baru sekarang ana menyedari akan kehadiranNya ... Alhamdulillah ya Allah ... Kau masih sudi memberi peringatan pada hambaMu ini biar diri ini kadang kala lupa padaMu .

Syadid , atau mungkin yang sinonim dengan ummat sekarang , kemaruk . Atau fanatik . Tak kisahlah . Sebelum tu ana bagi 'signal' dulu , the whole entry from the beginning till end , mostly its all related to me . So im just picture it out so that you readers can get something from it , insyaAllah .

Syadid . Bila tengok orang pakai kopiah , pakai tudung labuh , cakap mereka syadid , fanatik sangat dengan agama . Lagi pulak bila nampak yang pakai purdah , lagilah . Cakap mereka ni ikut ajaran sesatlah , fanatik gila lah , and sorts . Ya Allah , sejujurnya , ana sangat sangat sangatlah pelik . Tapi alhamdulillah , bagi ana sendiri , sejak dulu bila nampak mereka yang bertudung labuh , lebih-lebih lagi berpurdah , ana tersenyum . Seronok je tengok mereka . Sejuk je hati . Dalam hati ada simpan niat nak jadi macam mereka jugak satu hari nanti ^^ Bukan hanya nak mengikut pemakaian je , tapi jugak hati dan ketaqwaan mereka terhadap Allah dan Ad-deen ^^

Kenapa ye mind set kita macam tu ? Kenapa bila tengok orang pakai baju tak cukup kain , lagi lagi yang jadikan artis-artis barat sebagai idola mereka , tak pulak kita cakap mereka syadid ke apa kan ? Hmm .. Maklumlah , nama pun akhir zaman ... Apa lagi yang boleh kita buat selain berdo'a moga dijauhi dari sifat-sifat terkutuk ? Allahu Akbar ...

Alhamdulillah , ana bersyukur sangat bila Allah tarik (walaupun sedikit) keinginan ana terhadap dunia & isinya ... Bilamana orang lain sibuk mengejar glamour , pangkat , nama , pointer (oops) dan sebagainya , ana bersyukur bila ana tak tergolong dalam kalangan mereka . Contoh terdekat , CGPA ^^ Tak malu untuk ana akui , sejak zaman sekolah sampailah sekarang , ana TAK PERNAH sekali pun dapat 3.5 ke atas (ceh , bangga pulak) . Tak dinafikan , pernahla jugak frust bila tak dapat kan . Tapi alhamdulillah , akhirnya dapat jugak terima kenyataan . Mungkin kalau ditakdirkan ana dapat pointer banyak sangat , ana akan lupa pada Dia ? Siapa tahu kan ? Begitulah cantiknya aturan Allah ^^

Hmm tersasar pulak rasanya . Ok back to the main focus . Tak habis lagi cakap pasal syadid ni . Hmm tak dinafi jugak (asyik tak dinafikan je dari tadi) , sejak masuk CFS ni , ana banyak cakap pasal Baitul Muslim (BM) . Sampai ada pulak yang gelar ana Doktor Cinta lah , Pakar Cinta lah . Macam macam . But its ok , because i know they just cracking a joke ^^ Tapi payah pulak bila ada yang cakap gatai nak menikah . (sengih sorang sorang) Tu pun syadid jugak ke ? Pening pening ...

Cakap pasal kahwin pun salah ke ? Bukan ke esok lusa ( kalau ada rezeki) KITA SEMUA akan ke jinjang pelamin jugak ? Habis tu , sehari dua sebelum kahwin baru nak beli buku bab-bab menikah ni ke ? Its not that we're talking about marriage all the time ... Biasalah , kata pun remaja . Lagi-lagi yang nak jadi suami isteri yang soleh solehah . Nak jadi ibu bapa yang berjaya didik anak-anak . Tak kan bila dah menikah baru nak baca , macamana nak jadi suami yang soleh ? Atau macamana nak jadi isteri solehah ? Tak kanlah bila dah beranak nanti baru nak bukak buku tentang bagaimana cara yang betul nak didik anak ? Cecite cecite ^^

Pandangan itu adalah panah beracun di antara panah iblis , siapa yang meninggalkannya kerana takut kepadaKu maka akan Aku gantikan dengan keimanan , yang ia dapatkan manisnya di dalam hatinya 
(HR ath-Thabrani dan al-Hakim)

Macam ter'emosi' pulak ^^ Ana memang semangat terlebih sikit bila cakap pasal BM ni . But it doesnt mean im getting married very soon ye ... Just pray for me ^^ Tentang hadis kat atas ni , ana selitkan sebagai peringatan buat kita semua . Kesian kat bakal zauj para muslimat (termasuk ana ^^) kat luar sana , mana-mana pun ada je maksiat mata ... Tapi ingatlah , sesiapa yang tahan pandangan , Allah akan ganti dengan kemanisan iman . Teringat kat peristiwa di PWTC minggu lepas , hamba Allah ni tetap alihkan pandangan walau muslimah itu berpurdah . Bagusnya ~ MasyaAllah ...

Lagi satu lagi satu ! FACEBOOK . Kenapa kita tak label orang yang dok meng'online' setiap masa tu sebagai syadid eh ? Bila part part benda baik ni semuanya syadid . Ni syadid , itu syadid . Tapi bab-bab melagha ni tak syadid la pulak kan ? Lagi pelik .... Alhamdulillah , im trying to make it . Semalam dah deactivate FB . Sekarang ni dalam proses memuhasabah diri . Mencari kekuatan untuk menjadi seseorang yang 'baru' dalam masa yang terdekat ni , isnyaAllah ^^

Sebenarnya entry ni more to make people wake up and realize , dont just easily putting a bad assumption towards others who are trying to make a better move . Mungkin mereka sedang dalam proses untuk berhijrah siapa tahu ? Memanglah dulu dia jahat , dia teruk , dia busuk , dia gengster , dia ganas , kasar . Semualah . Kiranya yang jahat tu semua dia . But why dont we just give them a chance to change ? Sedangkan Allah juga sering bagi kita peluang untuk berubah dan bertaubat walau kita sering mengabaikannya . Jadi , andai ada sahabat sahabiyyah entum yang dalam proses to be a better person , berilah kekuatan kepada mereka . Jadilah pendorong agar mereka terus istiqamah . Dan ana juga sedang melalui proses itu ^^

3 comments:

  1. hmm..baru je nak deactivate fb..tiba2 ada hamba Allah terlebih dahulu deactivate..thx sebab sedarkan~~ *walaupun agak tension sbb rancangnya nak deact mlm tu..tba2 ada org buat dulu~~

    ReplyDelete
  2. Allah ...

    im jz realize abt ur existnce .

    MR. P.P .

    bilamana hati kita trgerak utk buat ssuatu kebaikan , jgn dtangguh2kn . moga Allah redha ~

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...