28 March 2011

Study abroad .

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang .

Assalamu'alaikum warahmatullah , sesungguhnya kurafa'kan setinggi-tinggi kesyukuran kepadaMu ya Allah , atas segala nikmat dan kurniaanMu kepadaku , keluargaku , sahabat-sahabatku , dan seluruh kaum muslimin dan muslimat . Alhamdulillah , Allah memberikan keizinan kepada ana akhirnya , setelah beberapa lama menyepi . Hanya memandang sepi kepada Encik Blog tanpa sebarang update . Namun ana percaya , ada hikmah-hikmahnya yang tersendiri .

Alhamdulillah , terlepas kerinduan kepada cik abang (bukan abang sayang , tapi abang kandung) . He is studying at Uitm Machang and last saturday , we met at INTEC , Shah Alam . He have a Taekwondo match on the next day . Bagi yang masih tak tahu , INTEC adalah tempat persediaan bagi pelajar-pelajar yang bakal melanjutkan pelajaran ke luar negara . Erm do correct me if im mistaken . Jumpa beberapa sahabiyyah samurian di sana ^^

Bercakap pasal study overseas ni , banyak yang nak ana omelkan sebenarnya . Pertama sekali tentang idea untuk study over the sea . Zaman form 5 dulu , mak ayah selalu ingatkan , tak payahlah nak study luar negara . Dalam negara pun ok jugak . Mak pulak tambah , kalau kat Mesir atau Jordan tak apa . Mak bagi . Dalam hati ana cuma tersenyum . Kerana ana tahu di mana tahap kemampuan ana . Dan ana tak lah 100% yakin , cuma ana pasti , akan meyambung pelajaran di Malaysia , tanah airku ^^

Sebenar-benarnya , tak pernah terlintas pun di benak pemikiran , untuk sambung study luar negara . Seriously . Mungkin sebab ana tahu ana tak layak (based on result) . Tapi sebab lainnya ana tak mahu bebankan family . kami bukanlah yang kais pagi makan pagi , tapi kami keluarga yang sederhana . Dan ana tahu , di mana tahap kemampuan keluarga ana ni ^^ Lagipun adik-bradik seramai 5 orang sekarang ni semua sedang belajar . Memang sangat sangat memerlukan duit . So , why i need to be selfish without thinking about others ?

Tapi , sebab yang paling ana takutkan sebenarnya adalah , kekuatan IMAN . Na'am , kekuatan iman . Ana teringat ada seorang ustaz pernah cerita , tentang seorang pelajar yang boleh dikatogerikan alim la jugak . Tapi bila further study at oversea , na'udzubillah . Then im just imagining myself , sedangkan orang yang boleh dikategorikan kuat iman pun boleh tersasar , apalagi diri ana yang serba lemah ni ?

Ana bukan nak takutkan sahabat-sahabiyyah yang kan study oversea , cuma ana ingin ingatkan entum semua dan diri ana sendiri khususnya . Ana tak cakap yang study kat Malaysia ni semua mantap-mantap imannya . But as ive told you before , it was just a reminder for all of us ^^ Binalah kekuatan iman setinggi yang boleh , dan bersiap sedialah untuk diuji ...

Cakap tentang iman pulak , baru-baru ni ada seorang sahabiyyah bagi mesej ; i missed him . Astaghfirullah . Sahabiyyah ana ni dah clashed dengan seseorang . And she always feel like missing him sometimes . Sesetangah dari kita mesti akan marah atau maki hamun and sorts kan ? Tapi alhamdulillah , ana tak cepat melatah . Sebab ana takut , one day i'll be in the same shoes . Na'udzubillah .

Ana bukan pakar motivasi , walau dulu bercita-cita nak jadi psychiatry (betul ke ana eja ni) . Tapi bolehla , setakat nak nasihat sahabiyyah tersayang ^^ Sikit perkongsian buat semua ^^

" Memang tak dinafikan , perasaan sayang dan rindu itu adalah lumrah . Cuma satu je , jangan dilayan perasaan tu . Sebab , bilamana kita merindui seseorang yang haram dan tidak halal bagi kita , ia dipanggil zina hati ."

" Dan bilamana kita meniggalkan sesuatu yang haram itu kerana Allah , Allah akan menggantikan dengan sesuatu yang halal atau dengan yang lebih baik ."

Aasifun jiddan . Ana betul-betul tak ingat dari mana dalilnya . Andai ana tersalah , mohon ditegur dan diperbetulkan . But these are what ive told her . Sepatutnya entum semua harus bersyukur yang amat sangat bilamana entum clash , atau break or whatever it is dengan pasangan tak halal entum . Kerana ia adalah bukti bahawa Allah masih sayang pada entum . Cuba kalau Allah biar je entum terus hanyut dengan pasangan entum , tak mustahil batas-batas yang digariskan Islam dah dilangkau kan ? Na'udzubillah .

Kat sini ana masih nak sentuh tentang Baitul Muslim , my fav topic ^^ Entum semua rela ke kalau bakal pengantin entum tu , bekas orang ? Im not saying im good as anything tapi ana sendiri sebolehnya mahu yang terbaik dari ladang . Jadi kalau entum pun nak yang terbik , so we must be the best first ! Kalaulah entum kahwin dengan orang yang ramai ex , tak mustahil dia terimbau zaman silam ke or whatever . At last , entum jugak yang kuciwa dan makan hati kan ? ^^

Bait al-Muslim . Walau ana sering memperkatakannya tapi ana nak ingatkan diri sendiri dan entum semua di luar sana . Bukan kita tak boleh fikir tentangnya bahkan ia adalah satu sunnah kan ? Tapi janganlah terlaluuuu memikirkannya . Ini adalah pandangan ana ye . Bilamana ana terfikir , nanti siapa yang akan ana kahwini ye ? macamana rupa pasangan ana eh ? Agak-agak bila ye ana nak kahwin ? Ana cepat-cepat istighfar , mungkin ianya bisikan syaitan ? Allahua'alam . Pada saat itu jugak ana cepat-cepat muhasabah diri balik . Masih adakah kesempatan buat ana kecapi saat itu ? Kita semua sedia maklum bahawa ajal maut tu datang tak kira masa tak kira usia kan ? Jadi kalau esok lusa kita dipanggil Allah , apa cerita baitul muslim yang selalu kita angankan tu ?

The conclusion is , the first thing first ! ^^

We should be selfish starting from now . Kita nak masuk Syurga , ada yang nak derma pahala kat kita ke ? Tak kan ? ... So we should be selfish , grabbing pahala as much as we can beore our life come to an end . Semua pun sedia maklumkan tentang petanda-petanda kiamat yang dah makin banyak sekarang ni ? Jadi , apa yang kita tunggu lagi ? Kita sendiri tak tau bila Allah nak jemput kita , so buat apa fikir benda-benda yang tak pasti (baitul muslim contohnya) sedangkan benda yang pasti (ajal maut) akan berlaku kita tepikan ? Tapi jangan kaut pahala sorang sorang . Means kita kena tolong our family members , friends and others supaya sama-sama buat saham akhirat ^^

~ Buat entum di luar sana yang sedang membaca post ana ni , andai ana dipanggil Allah , mohon do'a dari entum semua ye ^^ Syukran ~

p/s : Tak sabar nak pergi program PMG this friday , at UNISEL Shah Alam for spm'10 leavers ^^

3 comments:

  1. stuju dgn kak fad .
    kadang2 ada hikmah kalau putus tu .
    supaya kita tak terjerumus ke lembh zina ;)

    kak fad , betul ke matriks skrg dua thun ?

    n kita nk tnye lau amek diploma , ap bezanya dgn matriks ?
    panjang ke masa utk ke ijazah tu ?
    atau pn sama je ?

    thanks ;)

    ReplyDelete
  2. erm yg psl mtrx 2thn tu akk xpsti plk .

    tp beza dip dgn mtrx is , klau dip , dia dh specifickn kos apa yg nk amk . let say la mcm kos farmasi kn . so strtg frm d vry beginng lg , korg akn stdy abt pharmacy .

    klau mtrx , korg akn stdy subj2 sci mcm phy , bio , chemy smua tu . bt dat doesnt mean korg akn dpt kos sci at d end . sbb dia based on pointer . ni yg senior2 mtrx yg ckp kt akk . sbb ada je stdnt2 ex-samura (sci stdnt) yg end up dgn kos account or business sumtg lke dat sbb pointer xcpai piawai .

    yg kureng bestnya , dip ni takes time . 3 tahun . bt d best part is , klau blh maintain pointer 3.5 above , korg jz bwt dip utk 1 an a half yr je . mknanya lg setahun stgh tu kira burn la n trus smbg degree aftr dat . ^^ mcm akak2 sedara akak yg lain ... ni dipggil DEAN LISTED . ^^

    stakat ni fhm x ? klau xfhm akak blh explain lg ^^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...