08 March 2011

Merekalah pemimpin negara .

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang .

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh , alhamdulillahi rabbil 'alamin , ya Rahman ya Rahim . Segala puji-pujian kutujukan padaMu ya Allah atas segala kurniaan dan nikmat yang telah Kau berikan pada kami semua . Subhanallah walhamdulillah . Masihkah layak kami semua mencuri nafas dari udara di bumiMu ini ya Allah ? Moga Kau jauhkan kami semua dari sifat kufur dan sebaliknya menanamkan rasa syukur atas segala-galanya .

 Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan: Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu , dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku) , maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih .” (Ibrahim: 7)

Alhamdulillah , tadi baru je selesai menduduki ujian berkomputer di Bukit Malawati . Alhamdulillah , ana lulus ^^ Walaupun tak dapat full mark . Takut tu toksah ceghita . Tapi bila dah dipanggil masuk bilik ujian , nothing more can be done . Jawab saja apa yang dah dihidang depan mata . Dan akhirnya , alhamdulillah , berjaya ^^

Sebelum balik rumah , dengar cerita adik-adik ni . Masa ujian tadi dia dapat 48/50 . Subhanallah ! Ana dengar dia repeat jadi ana tanya ni kali ke berapa repeat ? Dia cakap kali ke-4 . MasyaAllah . Ana bersyukur sangat . Walaupun first time jawab , tapi alhamdulillah lulus . Ada salah seorang dari kami tak lulus . Tapi alhamdulillah dia steady je . Tak nangis ke teriak ka ... ^^ Janji dia tabah dan sabar ^^

Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya : “ Sesiapa yang diberi suatu kebaikan hendaklah ia mengingatinya, sesiapa yang mengingatinya ia dianggap bersyukur . Sesiapa yang tidak mengenangkan budi yang diberi ia dianggap sebagai kufur nikmat ”. (Riwayat At-Tabrani)

Otw balik tu , pak cik yang bawak kami ni terbaik hati pulak tiba-tiba ^^ Dia bawak kami bersiar-siar kat Bukit Malawati tu . The first thing that we saw there , sekumpulan budak-budak sekolah rendah dalam lingkungan 9-11 tahun tengah dok main-main kat tepi jalan . Terlompat sana terlompat sini . Plus , with a complete school uniform . Apa yang ana boleh buat , cuma geleng-geleng kepala , berdo'a dalam hati . Hmm apa nak jadi dengan budak-budak sekolah zaman sekarang . Ni baru pelajar sekolah rendah . Yang sekolah menengah ? Wallahua'alam . Ana jadi terbayang zaman ana sebaya dengan mereka , berhingus lagi ^^ Main kejar-kejar satu sekolah . Nak lintas pagar sekolah pun takut . Inikan pulak nak merayau-rayau a.k.a ponteng sekolah . Maunya kena wrestling dengan ayah . Nak nak pulak masa dulu ayah memang SANGAT garang .

Jalan-jalan-jalan lagi , lalu pulak kat kedai makan . Ada dua orang budak-budak or should i say kanak-kanak sekolah rendah , yang sebaya dengan kawan-kawan mereka kat atas bukit tadi . MasyaAllah . Sedih tak terkira . Teringat lagi zaman dulu ^^ , zaman sebaya dengan mereka . TAK PERNAH sekalipun keluar makan kat warung atau mana-mana KECUALI dengan keluarga SAHAJA . Tapi zaman sekarang , berani berani je mereka ni keluar sendirian seperti orang dewasa lagaknya . Kalau jadi apa-apa kan siapa yang susah ? Na'udzubillah ...

Ana tak tahu nak describe perasaan dalam hati ni . Kerana ana tahu , suatu masa nanti , merekalah pemimpin negara . Andai beginilah perwatakan mereka , bayangkan , bagaimana agaknya gambaran negara kita di masa hadapan ? Semoga akan lahir seorang pemimpin negara yang betul-betul mampu memimpin bukan sahaja negara malah turut dapat membela agama .

Nak masuk selingan sikit ^^ Status ana sekarang ni ; suri rumah sepenuh masa . Cuma weekend je ada driving class . Mak ayah cakap tak payah kerja pun tak apa , buat kerja kat rumah & each month i'll get paid . Tapi tak seronokla , sebab duit tu dari mak ayah sendiri . Kalau boleh ana nak hasil titik peluh ana tanpa menyentuh sikit pun duit mereka ^^ Lagipun kerja-kerja kat rumah tu kan satu tanggungjawab ? Kalau dibayar tu rasa macam tak kena pulak . Its a responsible of a daughter , towards parents and family right ?

Emm bukanlah tak cuba cari kerja , tapi tak dapat . Nak buat macamana ? Tak ada rezeki . Mungkin itu yang terbaik buat ana , siapa tau ?

Wallahua'alam .

p/s : weekend ni ada program sekolah , dan ana sebagai salah seorang fasilitator . kak ain kata mereka ni hardcore . sejauh manakah ke'hardcore'an mereka ni , wallahua'alam . do'akan yang terbaik buat ana . syukran !

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...