16 February 2011

Its all about marriage . .

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang .

Assalamu'alaikum w.r.h , alhamdullilah , bersyukur ke hadrat Allah , masih bernyawa kita semua hingga ke saat ini . Hingga kita bertemu lagi di alam maya ini .Alhamdulillah 'ala kulli hal ^_^

Hmm tengok tajuk je dah macam apa ... Before im going any further , let me shout out a general statement .

Ana belum berkahwin . Dan belum pernah berkahwin .

It was just that recently i loooves to do research on early marriage . But that DOESNT mean i would looove to get into this early marriage . Cuma menambah ilmu pengetahuan SAHAJA tentang kahwin awal . After all , people must get ready into something when they're into it someday (insyaAllah) .

Get into topic . Dah lupa since bila , pada permulaan research ni , ana terbaca blog seorang ukhti ni yang berkahwin di usia 23 tahun . Dan beliau kini kalau tak silap dah berumur 24 tahun dan pelajar tahun akhir di sebuah universiti . Dalam hati ; aish , awalnya kahwin ?

Next , terbuka someone's profile on fb , she get married on 22 . Hmm yang ni lagi awal .

Next , terjumpa satu blog ni . She get married at the age of 20 . Ya Allah , kenapa makin lama makin muda ni ?

Tak berapa lama lepas tu , abang telefon ; tau tak si A dah kahwin minggu lepas ? And fyi , si A itu berusia 19 tahun . Tidaaak , apa dah jadi ? Ini suratan atau kebetulan ?

Dan terbaru , classmate ada suruh baca satu blog ni . She get married at the age of 16 . Yes she was 16 when she get married . She is 17 and still studying right now . Plus , she is pregnant . Subhanallah . Ana tak tahu ini namanya 'sign' dari Allah atau apa . Tapi buat masa sekarang ni ana memang belum ada keinginan lagi ke arah 'itu' . Still focusing on my final exam . ^_^

Kesimpulannya , ana rasa macam 'something' je bila buat research pasal early marriage ni . Hmm cuma takut one day i'll find someone yang dah berkahwin at the very young age , younger than 16 . Seriously it was sooo scary . Bukan apa , rasa macam ; Ya Allah bagusnya mereka ni dah bersedia pikul tangunggjawab yang SANGAT BESAR di saat orang lain yang sebaya dengan mereka masih lagi hooha hooha . Terlompat sana sini . Ada yang cakap teenage life mereka ni dah tamat . Is that so ? Hmm macamana ana nak jawab , ana sendiri belum berkahwin ^_^

Minta maaf kepada semua readers kerana ana merepek di post kali ini . Al-kisahnya sekarang ni sedang menghadapi final exam dan alhamdulillah pagi tadi telah berjaya menjawab paper yang pertama ^_^ . Jadi kiranya post kali ni sekadar melepaskan tension dan stress . Mana taknya , dekat seminggu tangan ana seakan digam dari menari-nari di keyboard ! Hmm lagipun remaja-remaji (macam ana) ni tak sah kalau tak bercerita tentang kahwin . Bukan gatal , but it is one of the branch of knowledge ^_^

Tentang kahwin awal ni , insyaAllah akan diadakan medan 'diskusi' sejurus lepas ana habiskan the last paper for my final exam . Tak sabar nak merepek sekali lagi ! ^_^

p/s ; do pray the best for me . syukan ^_^

3 comments:

  1. good luck ye akak :), insyaAllah boleh.
    haha akk merepek2 pun menarik jugak.. awalnye 16 pn da kawen... hmm... sggup tu, mcm2 kot dugaan alam pkahwinan ble da kua dr bwh jagaan mak ayah an huhu..

    ReplyDelete
  2. Wa'alaikumussalam wa rahmatullahi wa barakatuh...

    Sentuh pasal early marriage ni, itu kan namanya jodoh atas ketentuan ALLAH tak kiralah kahwin muda atau tua...

    Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam:
    "Tidak ada (yang lebih baik) antara lelaki dan perempuan melainkan nikah".Wallahu'alam

    ReplyDelete
  3. to dayana : huhu ye ke ? hmm takut org ckp gatal je hihi ^_^
    insyaAllah , at least apa yg akak tulis ni sdkit sbyk bg manfaat kt org lain .

    to azzahra : subhanallah , na'am2 . hmm murah rezeki kn bina baitul muslim ? ^_^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...