03 February 2011

Mehnah , masyaqqah .

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang .

2 Februari 2011 .

Assalamu'alaikum w.r.h , alhamdulillah , kaki ana masih gagah memasak bumi . Dan kini ana telah berjaya dengan jayanya (ayat apa ni) sampai baiti jannati ^_^

Perjalanan dari CFS ke rumah memang mencabar keimanan (seperti biasa) . Ada 3 fasa ujian . Pertama , bila nak bergerak dari mahallah (asrama) ke pagar CFS . Kedua , bila dah sampai kl sentral . Dan fasa terakhir , bila dah sampai stesen yang nak dituju . Apa yang begitu mencabar adalah bilamana beg yang diangkut tu seberat datuk gajah (hiperbola) . Conclusion ; mehnah .

Bersambung ...

3 Februrari 2011 .

Bismillah wa alhamdulillah , malam ni sempat jugak ana berjumpa dengan encik blog , untuk melangsaikan 'hutang' post yang tak siap semalam . Alkisahnya balik aja dari CFS semalam , terus kena bersiap untuk balik ke kampung . As usual , we are celebrating Chinese New Year ^_^

Sampai kampung dekat-dekat waktu subuh . Skip this part . Lepas sarapan , kami bertolak ke Bayan Lepas ;   rumah moyang ayah . Sikit kasi cerita ; my ayah convert to Islam . The end . Jadinya every year we're celebrating CNY . Hmm nak cerita apa ye tentang masyaqqah ? Semalam ingat , hari ni dah lupa . Yang ada cuma mehnah .

Na'am , mehnah . Kat rumah Aunty Lee Peng tadi , I could see the joy on others faces , tapi diri sendiri rasa nak pengsan menahan sakit . Kesakitan yang akan datang menyerang sekali dalam beberapa bulan . Beberapa bulan lepas dah berlalu , jadi 'dia' datang 'menziarah' lagi kali ni . Moga setiap kesakitan menjadi kafarah bagi dosa-dosa insyaAllah ^_^

Kadang-kadang rasa seronok bila sakit . Betullah , sakit itu manis . Manis bilamana saat kita sakit , segala perhatian akan diberi pada kita . Manisnya sakit bila kita sedar , ianya adalah tarbiyyah dari Allah . Manisnya ia , andai kita redha dengannya , malah ia akan menjadi kafarah bagi dosa . Tapi sayang , banyak antara kita yang tak sedar semua itu . Mengeluh tatkala diuji dengan kesakitan yang sedikit . Ya , menangis itu perkara biasa bila kita sakit (ana juga tak dapat lari dari menangis ^_^ ) . Tapi jangan kita menangis berlebihan sampai berbaldi-baldi kerana dikhuatiri perbuatan kita itu seakan menyesali apa yang dah tertulis buat kita olehNya .

Beberapa minit sebelum balik rumah (sewaktu di CFS) , ana tak tahu kenapa , tapi hati ana tergerak untuk memohon maaf pada semua yang ana kenal dan juga yang mengenali ana (sama ada pernah berjumpa ataupun tak) . Al-maklumlah , ana bukanlah antara hamba-hamba Allah yang terpilih , yang akan tahu bila saatnya Allah akan ambil nyawa ana . Jadi harapnya moga sahabat-sahabiyyah semua tak jemu andai akan ada lagi post seperti ini dari ana ^_^

Aasif wa aasifah ya sodiqi wa sodiqoti . Moga Allah merahmati semua .

p/s : aasif jiddan , perkongsian kali ni agak 'kureng' . Allah masih lagi menguji .Do'a kan ana moga diberi kekuatan dan ketabahan . ^_^

2 comments:

  1. nurillahee..moga kesakitan yg ddtgi sbg ujian dlm hidup anti itu adlhh tnda ALLAH syg pada anti..jelesnya.ana sntiasa doakn anti moga dberi kesembuhan..robbuna ma'ak..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...