11 December 2010

Software and Hardware .

Dengan namamu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang .

Assalamu'alaikum warohmatullahi wabarokatuh ,

Subhanallah , alhamdulillah , Allahuakbar . Segala puji buatMu ya Allah , Tuhan sekalian alam . Kupanjatkan rasa syukur kepdaMu , yang masih memberi kesempatan buat diriku untuk menambah dan perbaiki setiap 'amalan , walau seringkali aku mengabaikan setiap pemberian .

Alhamdulillah , im done with the first mid-sem exam paper just now ; computer I .

" Wah , awak student ict , mesti hebat kan ? "

Nah , itulah soalan yang acapkali didengar . Wahai sahabat sahabiyyah sekalian , tidakkah kamu tahu bahawa setiap manusia itu adalah sama ? Yang membezakan cuma 'amalan kita . Student ict sekalipun , takkan la bila exam je wajib dapat full mark kan ? Sama jugak macam tukang masak . Adakah minyak tak pernah tumpah walau sekalipun bilamana dia memasak ? We are all a normal human being . We do make mistakes arent we ? =)

Dalam sehari dua ni memang stress aje memanjang . Nak exam la katakan ... (bukan final exam pun) Sampaikan sekecil-kecil perkara pun nak report kat mak ayah .

" Ayah , biskut yang ayah bagi tu dah lemau lah ."

" Buang jelah ."

See ? Macam nonsense je kan ? Tapi apa salahnya , sekali sekala buat perkara luar biasa ... (bukan selalu buat ke ?) Malam tadi memang 'sedikit' stress . Lagi-lagi bila roomate roomate tersayang saling bertukar soalan .

" What are the basic components of microprocessor ? "

" List all types of expansion cards ."

" What are the differents between cache memory and disk caching ? "

And sorts .

Sangat stress . Dalam hati ; ' Haih dah terlebih advanced pulak roomates ana ni . How could i as an ict student macam tak pernah dengar je 'frasa-frasa' tu ? ' Ok it means , im not ready . Bukan bukan , im not fully prepared . (...)

Next chapter . Lucu lajok deh (oghe qlate ghoyak gitu) . Maknanya kelakar sangat , atau remaja sekarang cakap 'kelakar gilerr' (mesti ke doublekn huruf r tu ?) . Apa yang kelakar sangat ?

Memandangkan CFS IIUM ni agak berumur , jadi banyaklah masalah-masalah yang selalu timbul . Kadang-kadang tak ada electric , short ke , atau tak ada air , dan sewaktu dengannyalah kan . Nak dijadikan cerita , mahallah kami ni selalu ada masalah dengan electrical instrument atau wire . Jadi , amatlah kerap 'abang abang technician' yang 'menjenguk' untuk repair apa yang patut .

At first , memang selalu sangat lah dengar ada yang ber'lumba lari' sepanjang laluan , bunyi jeritan yang nyaring lagi menakutkan atau bunyi hempasan pintu yang tak ingat dunia . Puncanya ? Sebab kami (muslimat) terserempak dengan abang technician ni secara tiba-tiba . Terkejutlah kiranya . Jadi , untuk mengelak dari mendapat 'hadiah' berupa bunyi-bunyian yang menyakitkan telinga dan hati , sejak akhir-akhir ni kalau ada technician yang naik mahallah , mesti akan terdengar bunyi derapan kasut yang kuat , atau bunyi tangga (ladder) berlanggar dengan sesuatu . Means ? Abang-abang technician ni saja hasilkan bunyi-bunyi ni supaya kami semua alert ! (lawak tak ? macam tak je kan)

Kelakar la tu ... Sebab mereka terpaksa buat buat bunyi tu untuk inform pada kami yang mereka ada di situ ... Jadi tak adalah yang keluar dari bilik dn teserempak dengan mereka .

Apakah kaitannya tajuk entry kali ni dengan cerita cerita yang tak ada hujung pangkal ni ?

Memang tak ada kaitan pun . Cuma inisiatif untuk mebuang rasa rindu pada Encik Blog . =) Lagi satu sebab tadi baru habis paper computer , jadi nilah jadinya . (stress dah habis)

Wallahu'alam .
Maaf , tak ada perkongsian ilmu rasanya kali ini .
Hanya sekadar luahan rasa . (~_~)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...