19 December 2010

Rehlah .

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang .

Assalamu'alaikum warohmatullah ,

Alhamdulillahi robbil 'alamin , terlaksana jugak hajat kami , HELWANI PEPIAS PJ untuk buat rehlah . Walaupun agak sedih , sebab tak semua dapat turun padang , tapi ana tetap bersyukur , it was a blast ! (^_^)
Kami ; Aizan , Shikin , Amirah , Mal , Athirah , Nabila , Kak Nash , Kak Nana & ana berehlah di Bukit Cherakah , Shah Alam . Pagi tadi , 1030 pagi kami bertolak dari CFS ke K.L Sentral . Sampai sana kami terus beli tiket dan tunggu tren untuk sampai . Lebih 15minit menunggu , sampai jugak tren . Tapi kami tak naik . Pelik tak ? Sebabnya ketua helwani kami tukar plan . Dia cakap nak tunggu Kak Nana dari Serdang . Then kami pun pergi la makan kat food court .

Di food court kami jumpa dengan Kak Busyra , sahabat Kak Nana . Sembang-sembang sambil makan-makan =) . Tiba-tiba ; "Good news and also bad news . Tren Kak Nana dah sampai kat Serdang . Tapi tren tu overcrowded sampai ada yang pengsan ". So ketua kami decided untuk teruskan perjalanan . Tapi , ujian seterusnya ; Kak Iman terpaksa balik CFS , because of her bad condition .

Sampai di destinasi dengan menaiki teksi , kami menyahut seruannya dan next , kami berbasikal (sewa) ! Seronok ! Walaupun penat . Terimbau zaman sekolah dulu . Berbasikal ke sekolah sejak sekolah rendah sampai la sekolah menengah (sebelum masuk asrama) . Masa kayuh-kayuh basikal tu , too many things happened ! Tak tahulah kenapa , tapi Shikin asyik jatuh dari basikal ! Tak tahu if that was her 1st time atau dia dah lama tak naik basikal . Kesian Shikin bila ada yang ketawakan dia . Sebelum teruskan lagi perjalanan , masa naik bukit tu ana turun dari basikal (sebab tak larat) dan sorongla basikal tu sampai atas sambil tunggu yang lain yang masih di bawah .

Tiba-tiba segerombolan lelaki datang mendekati kami (Mal & ana) . " Tak penat ke kayuh basikal ?" Dalam hati ; 'ni dah separuh pengsan takkan tak tahu penat ke tak '. Ana tak tahu kenapa waktu tu ana rasa macam nak marah sangat , ana terus tarik basikal tu supaya lebih rapat dengan ana dan ana 'ter'hentak basikal tu & situasi ni nampak macam ana marah pada mereka (bukan macam , tapi ana memang marah pun sebenarnya) .  One of them terus cakap ; "Bekengnya" . Dengan dialek kelantan dia (bekeng means garang) . Ok lupakan bab ni .

Seterusnya kami pergi ke Taman Iklim Empat Musim . Sebelum masuk kami makan tengah hari dulu but before that , lepas kami 'parking' basikal masing-masing , ada sorang makcik ni datang (mungkin baru keluar dari taman tu) kat tempat kami & tengok-tengok basikal kami . Kami tanyalah kenapa , dia cakap ada satu basikal dia hilang . Dia tanya "Macamana basikal ni boleh ada kat sini ?" Sambil tunjuk ke arah salah satu dari basikal kami . Kak Nana dah pelik . Dia cakap kitorang baru je sampai . Tak dan nak buat apa lagi . Then makcik tu terus beredar . Kesian dia . Athirah cakap mungkin ada orang yang tukar basikal dengan makcik tu sebab tak jauh dari situ ada satu basikal yang pancit tayar dia . Wallahu'alam .

" Dan sungguh , Kami benar-benar akan menguji kamu sehingga Kami mengetahui orang-orang yang benar berjihad dan bersabar di antara kamu dan kami akan uji perihal kamu ".
(Muhammad : 31)

Okey next . Kat dalam taman tu (tengah musim sejuk) sejuuuuk sangat ! Rasa macam nak patah jari (tak lah sampai patah) duduk dalam tu . Bila dah keluar tu , berkabusla spec ana dengan Kak Nana ... (^_^) Lepas tu kami terus bergegas , patah balik ke garisan mula . Aizan cakap pakcik teksi dah on the way . Ana dan Mal (yang sentiasa bersemangat) pun kayuhlah basikal selaju mungkin (sebab pakcik teksi nak sampai ! Alasan semata =_= ) . Kemudian kami berhenti . "Mana yang lain ?" Mal tiba-tiba bersuara . Kami toleh belakang . Ok . Memang semua orang tak gerak lagi . Tiba-tiba Mira (yang baru sampai) cakap rantai basikal Nabila tercabut . =)

Akhirnya sampai jugak kami ke stesen ktm Shah Alam . Seterusnya kami terus ke K.L Sentral , naik LRT & terus ke stesen U . Hmm dugaan seterusnya (sebenarnya dari awal perjalanan lagi dugaan ni dah mula) . Dalam tren , lrt , bas , semua dugaan yang serupa . Agak-agak dugaan apa ? Yup , mata . Kadang-kadang rasa orang buta tu bertuah sangat sebab tak terdedah dengan situasi ni . Inilah salah satu punca ana kurang gemar pergi ke mana-mana . Just imagine , pergi manapun memang tak dapat elak situasi ni . Rasa macam bila jalan tu nak tutup mata je 24jam (jatuh longkang jawab bangun sendiri) . Islam , Hindu , Buddha = 1 Malaysia . Na'uzubillah . Semua ada . Berkuranglah pahala ana yang memang serba kekurangan ni ... Astaghfirullah ...

" Katakanlah kepada laki-laki yang beriman ; Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya . Dan katakanlah kepada wanita beriman ; Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya ".
(An-Nuur : 30-31)

Sepanjang rehlah , memang banyak yang ana perhati dan lihat . Konklusi dari pemerhatian ; ramai yang jadikan tudung tu sebagai fesyen instead of suruhan yang telah Allah tetapkan . Macam-macam fesyen tudung yang dapat kita perhatikan zaman sekarang ni . Tapi tak semua yang menepati ciri-ciri yang ditetapkan Islam . Sedikit sebanyak ana sedih . Mungkin mereka ni tak tahu atau buat-buat tak tahu .

" Dan jagalah diri kamu dari (berlakunya) dosa (yang membawa bencana) yang bukan sahaja akan menimpa orang-orang yang zalim di antara kamu secara khusus (tapi akan menimpa kamu secara umum) dan ketahuilah bahawa Allah itu Maha Hebat azab seksaNya ".
(Al-Anfal : 25)

Semoga sama-sama kita ambil pengajaran buat pedoman . Hmm apa caranya supaya kita tak terdedah dengan keadaan ni ye ? Pada pandangan ana , cara paling mudah ialah tak perlu keluar rumah . Tapi kalau terperap je pun tanpa tengok dunia luar pun tak boleh jugak ... Jadi macamana ?

Ana rasa cukuplah sampai sini . Lagipun setelah seharian mengerah tenaga (mengayuh basikal) , semua faham kan ? (^_^) Dah tu , ni pulak bukan laptop ana . Yang baik itu dari Allah , yang buruk juga dari Allah namunberlandaskan iri ana yang lemah dan hina ini . Moga beroleh manfaat .

Wallahu'alam .

Muslimah kelesuan ,
2330 , Zainab Jashy .

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...