29 November 2010

Mudah terpengaruh .

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang .

Assalamu'alaikum warohmatullahi wabarokatuh ... (^_^)

Alhamdulillah 'ala kulli hal . Last weekend , ive attended PEPIAS's induction at Surau Darus Salim , Sg.Buloh . Sejujurnya , it wasnt a blast actually . Anyhow, i gained alot ! (not weight but knowledge) (^_~)

Sebabnya hari kedua induksi , ada 'incident' happened . The small one actually . Tapi memandangkan ana merupakan seorang hamba yang punya hati yang SANGAT sensitif , jadi ana akui itu salah ana sendiri ...

What happened ?
Ana harap dengan perkongsian ini kita semua dapat muhasabah diri masing-masing insyaAllah .
Dalam satu slot perbincangan , ana telah mengutarakan pendapat ana kepada seorang hamba Allah ni . Dia pandang pada ana , and without any single word , dia pandang tempat lain . Means like im talking to someone/something that never exist ! Mungkin dia boleh bagi even a small little sign yang menunjukkan cadangan ana tak sesuai ke apa .Then its okay la kan tapi bila dia buat macam tu , berlakulah 'mood swing' lepas tu ...

Tapi bila fikir punya fikir punya fikir , "Allah akan membalas setiap 'amal perbuatan hamba-hambaNya setimpal dengan apa yang dilakukan ." Ya Allah , baru ana terfikir , dah tentu sebelum ni ana juga ada buat perkara yang sama pada orang lain . Jadi sekarang tiba pulak giliran ana untuk merasai perkara yang sama . Astaghfirullah ... Sungguh mudah menuding jari pada orang lain tanpa mencermin diri sendiri kan ?
Itulah realiti kita sebagai manusia . Selalu rasa diri sendiri je yang betul . Semoga Allah pelihara kita semua dari sifat-sifat yang dibenciNya . Aamiin .

Seterusnya .

HIPOKRIT .

Perlukah kita hipokrit ?
Ana tak punya dalil-dalil  yang kuat , tapi ana cuma mahu berkongsi berdasarkan pengalaman yang sedikit .
Ya , kita perlu hipokrit . Lebih-lebih lagi sebagai muslimah . Kenapa ?

Antara sifat seseorang muslimah ; manja . Perlukah kita menunjukkan 'kemanjaan' kita pada semua orang ? Kepada muslimin wa muslimat ? Tidak . Kerana muslimin pasti akan tertarik kepadamu . Maka akan timbullah fitnah dunia di situ . Jadi sembunyikanlah kemanjaanmu itu , buat sahabiyyah , juga buat suami yang sah .

Selain itu , kita yang bergelar remaja memang mudah 'perasan' . Kalau ada yang kenyit mata sikit , "oh dia ni syok kat aku la !" Ini dibuktikan oleh ramai pakar motivasi . Remaja mudah dibuai perasaan . Jadi apa kaitan dengan hipokrit ni ?

Bagi sesiapa yang banyak terlibat dengan persatuan sebenarnya (macam ana jugak) , walaupun kita sebenarnya bukanlah orang yang pendiam dalam kalangan sahabiyyah dan ahli keluarga , diam tu kadang-kala perlu dalam persatuan . Tapi bukanlah diam sampai tak menyumbang apa-apa . Diam di sini maksudnya diam kalau tak perlu berkata-kata . Sesungguhnya diam itu adalah lebih baik dari berkata-kata , dan lidah itu ibarat pedang . Biarlah sifat sebenar kita tak ditonjolkan dalam persatuan . Memandangkan muslimin dan muslimat mudah tertarik sesama sendiri , jadi kita perlu wujudkan 'hijab' agar muammalah terjaga .

Berdasarkan pengalaman ana , zaman persekolahan dulu ana memang menjadi diri yang sebenar dalam apa jua keadaan . Lantang menegur tak kira muslimat au muslimat (bukan bertegur sapa , tapi tegur atas tujuan nasihat) . Tapi bila dah tamat zaman persekolahan , baru ana sedar kesilapan ana ni . Dan bilamana ana berurusan dengan muslimin dalam persatuan tu , mesti ada yang sedikit 'terpesong' niat . Means ada yang menaruh hati dan yang sewaktu dengannya . Nah , ni lah yang paling ana tak gemar . Joined persatuan untuk menyebar da'wah , 'amar ma'ruf nahi mungkar , tapi boleh tersasar pulak niat tu . Bukan sekali dua terjadi . Tapi banyak kali . Dan ana dah serik .

Jadi bila dah banyak kali berlaku perkara yang sama , ana decided untuk mengubah cara layanan kepada muslimin . Sifat sebenar hanya ditunjukkan pada muslimat . Tidak di hadapan muslimin . Ramah , mesra dan sebagainya , hanya sesama sahabiyyah sejantina . Tiada gelak tawa , senda gurauan sesama muslimin . Sejujurnya , ana mudah sembunyikan senyum dan tawa di hadapan muslimin , alhamdulillah . Ingatlah wahai muslimah , apa saja gerak lakumu diperhatikan . Janganlah sehingga ia menarik perhatian muslimin kerana sesungguhnya ia akan menjurus ke arah kebinasaan . Sesungguhnya wanita itu merupakan fitnah di dunia . Semoga kita tak tergolong dalam kalangan yang dimurkaNya . Aamiin .

Wallahu'alam .

Muslimah kepenatan ,
0040 , Zainab Jahsy ,
CFS IIUM , PJ .

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...