22 November 2010

IlmuNya amat luas .

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang .

Assalamu'alaikum warohmatullah ... (^_^)

Alhamdulillah , hari-hari yang dilalui terasa lebih tenang (walaupun tak lah begitu tenang , sebab mid-sem exam dah dekat tapi rasa macam tak study apapun) . Moga Allah terus mengurniakan rahmatNya buat hambaNya yang kerdil ini .

Hari ni (sejak petang tadi) terisi dengan pembacaan dari blog seorang ukhti (yang diperkenalkan oleh seorang sahabiyah) yang baru sahaja mendirikan rumah tangga (dalam 5bulan lebih kalau tak silap) . Serba sedikit tentang ukhti ni ; berusia 20tahun , means mendirikan rumah tangga pun dalam umur ni , tak further study (kerana kondisi kesihatan yang tak mengizinkan) dan seorang muslimah yang berniqob . (^_^)

Seronok sangat baca penulisan beliau . Jangan pandang sebelah mata kat ukhti ni , walaupun dia tak further study , penulisannya menunjukkan ukhti ni sangat3x berilmu . Banyak sangat yang ana dapat dari blog beliau . Ketabahan menghadapi dugaan , cabaran demi cbaran yang dihadapi , subhanallah , tabah sungguh !

Melalui pembacaan ana jugak , ana insaf sikit , tentang arah tuju blog ana ni . Ukhti Insyirah cakap , dia lebih suka kalau ada kelainan pada blog seseorang tu . Means 'karya-karya' seseorang penulis tu haruslah 'ori' dan tak diciplak , atau kata omputih 'copy paste' je . Tapi personal opinion ana sendiri , perkongsian itu lebih penting . Tak kisahlah perkongsian tu dari karya yang asli atau di'cetak rompak' . But thats my personal opinion saje ... (^_^)

Lepas ni (after this very second) , insyaAllah ana akan membuat beberapa perubahan (even a little , its better than nothing right? ) Bukan perubahan ke arah persediaan nak kahwin eh . But a change for a better life , and the life after , insyaAllah .

Antaranya , memandu adik perempuan ke landasan yang betul . Bukan dia terpesong ye , tapi sedikit tersasar . Biasalah , we are all human being kan ? Sebab rasanya macam selfish kalau diri sendiri aje yang nak ke arah lebih baik , tapi dalam masa yang sama kita biarkan orang yang kita sayang terkontang kanting sendiri .


Amar ma'ruf , wa nahi mungkar . Sama-sama mengajak ke arah kebaikan .

Next , akan ada perubahan terhadap entri-entri blog selepas ni , insyaAllah . Sebab , innamal 'amalu binniyatt . Setiap 'amal bermula dengan niat . Jadi , niat ana supaya pembaca-pembaca blog (ada ke?) dapat manfaat even sikit pun dari blog ana ni . (^_^)

Ana titipkan link blog ukhti yang ana cerita tadi ; niqobgirl.blogspot.com

Wallhu'alam .

Nurillahee ,
1.50am , Mahallah Zainab Jashy ,
CFS IIUM .

3 comments:

  1. I've just read hers. but somehow I agree with u, perkongsian itu lebih penting. sebab tak semua org mampu menulis dengan baik. yg penting apa yang diberi dapat membawa kebaikan kepada ummah. hoho. and thanks for ur reminders. love your posts :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...