23 November 2010

Dugaan demi dugaan .

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang .

Assalamu'alaikum warohmatullahi wabarokatuh .

Alhamdulillah , hari ini hampir berlalu , beberapa minit lagi .  Alhamdulillah kerana ana berjaya melalui hari ini ,  walaupun banyak ujian dan dugaan yang dialami . Tapi apapun , sesungguhnya Allah tidak membebani hambaNya sesuai dengan kemampuan hambaNya . Kita sebagai hamba harus yakin dan percaya dengan firmanNya . Dan Allah juga akan memberi ganjaran kepada hambaNya , setimpal dengan apa yang diusahakan .

So back to the topic . Hari ni ana cuma ada arabic class dengan computer je . Incident 'tergempaq' masa kelas arab tadi ; seorang pelajar menangis . Why ? Tak dapat dipastikan main reason dia . Tapi dia menangis lepas ustaz tanya maksud satu perkataan tu . Mesti semua orang akan fikir , dah tak dapat jawab , confirmlah kena marah kan ? And mesti ada jugak yang fikir , mesti budak ni banyak main , sebab tu tak dapat jawab . Siapa kata ???

Frankly speaking , kalau ana yang ditanya pun , memang ana takkan dapat jawab . Bayangkan , ustaz ni nak maksud perkataan arab , dalam arab jugak . Means kan kita ada kamus english-english kan , so ustaz ni kira macam arab-arab laa . The main prob is , kami satu kelas ni bukanlah bekas pelajar-pelajar DQ (Darul Qur'an) atau yang amik subjek arab masa sekolah dulu . Sure kami semua tak tau nak jawab apa . Ustaz ni jugak (rasanya) terasa hati dengan kami sebab dia cakap kami ni bila tanya , semua tak dapat jawab (betapalah sedih + takut masa tu) . Macamanalah kami nak jawab , kalau kami tak tau nak jawab apa ...
Precaution ; study habis-habisan before masuk class .

Next , habis kelas comp petang tadi around 5pm , then singgah AMF hall , ada exhibition . DAN , TERberlakulah pembaziran di situ ... Ana TERbeli sehelai jubah , dan sehelai t-shirt muslimah . Dan sekarang , masih lagi menyusun-nyusun ayat yang sesuai (macam exam time sek rendah dulu) untuk dibentangkan kepada emak (habisla nanti confirm kena brainwash) , tentang sebab musabab TERbeli semua tu .

5.45pm . Baru nak kelam kabut . Sebab tiba-tiba teringat pukul 6.15 ada usrah (PERSIS) . Masa tu jugakla nak beli makan , nak fotostat ta'lifat untuk INDUKSI weekend ni , dan nak bersiap pergi usrah . Bayangkan , masa ada dalam 30minit je lagi ! Then alhamdulillah , selesai usrah . Tiba-tiba teringat , sepatutnya 6.30 tadi ada usrah HELWANI (pepias) ! Dekat pukul 8 baru kelam kelibut hantar mesej kat helwani pepias .
Agak messy kan ?

9.00pm . Meeting dengan ahli-ahli PEPIAS tentang INDUKSI . Asyik cakap pasal induksi je , apa induksi ni ? Induksi ni program untuk ahli-ahli baru pepias . Kira macam kem kepimpinan la , untuk merapatkan ukhuwwah sesama ahli . Habis meeting dalam 10.30pm . Singgah lagi AMF , dengar talk on 'Bicara Siswa' . Membincangkan tentang kepentingan penubuhan 'Rumah Harapan' (untuk remaja-remaja yang terlanjur) .
Bagi antunna antum semualah kan , wajar , atau tak wajar penubuhan rumah tu ?

Next , balik mahallah , and blogging . (^_^)

Kesimpulan yang dapat diambil ; it has been proven right ? Allah tak membebani seseorang , melainkan dengan keupayaannya . Buktinya ? Hari yang ana lalui alhamdulillah dipermudahkan ... Tak adala sampai nak meraung ke , nak terjun bangunan ke , atau nak bunuh diri ke apa kan ?

Additional notes ; ana dengan roomate ana yang sorang ni , selalu berlumba-lumba (walaupun kami tak declare pun yang kami sedang berlumba) . Bukan lumba lari , tapi berlumba-lumba ke majlis ilmu (alhamdulillah) . Kadang-kadang sedih jugak , sebab ada certain majlis ilmu yang ana tak dapat attend , but she can (~_~) . 2nd conclusion ; berlumba-lumbalah dalam ber'amal , bukan dalam menuntut ilmu duniawi sahaja semata ok ? Kenapa ? Sebab ... Kita belajar ilmu duniawi untuk masa depan kan ? Tapi adakah kita pasti , kita akan hidup lagi di 'masa depan' tu ? Tak siapa tahu , kalau esok lusa , bahkan kalau beberapa saat lagi , Allah akan ambil nyawa yang dipinjamkan pada kita kan ?

Wallhu'alam . Renung-renungkan (dan selamat ber'amal) . (^_^)

AMF = Al-Malik Faisal hall .
PERSIS = Persatuan Pelajar Islam Selatan .
PEPIAS = Persatuan Pelajar Islam Selangor .

Muslimah keletihan (^_~) ,
0035 , 17 Zulhijjah 1431 ,
Mahallah Zainab Jashy .

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...