24 November 2010

Dirimu Terpelihara .

Dengan namaMu ya Allah , yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang .


Assalamu'alaikum warohmatullahi wabarokatuh ... (^_^)

Alhamdulillah , segala puji bagi Allah buat segala yang dikurniakan kepada diri ini . Di sini ingin ana kongsikan pengalaman seorang sahabiah ana . Kejadian ni baru je jadi dalam setengah jam yang lalu ...

Tadi kami pergi AMF hall , kan ada exhibition . Semalam kami dah 'booking' jubah , dan t-shirt muslimah . So tadi kami pergi AMF untuk langsaikan pembayaran . Sebelah booth jubah yang kami pergi tu , ada booth yang jual produk As-Syifa' . Kat situ jugak ada buat pemeriksaan mata dan resdung , PERCUMA .

Kami pun pergilah buat pemeriksaan mata & resdung tu . Lepas dah buat pemeriksaan mata , promoter pun mempromote produk-produk As-Syifa' kat kami (biasala kan , its a job of a promoter) . Next , pergi buat yang resdung pulak . TERpanjang pulak bercerita dengan saudara-saudara yang beri rawatan kepada kami ni . Bila dah habis tu , kami pun nak keluarlah dari 'pondok' rawatan tu . Tiba-tiba , salah seorang 'saudara' tadi , buat sign calling-calling . Means ? Nak nombor telefon ...

Si kawan ni pulak cakapla , takut nak bagi nombor tepon kawan dia , takut kawan dia tak bagi . Then dia pergi tanya kawan dia , "abang tu nak nombor tepon awak" . Last last tau dia suruh balas apa ?

"Cakap saya dah berpunya , dah bertunang ."

Sebenarnya dalam hati , "Ya Allah , selama ni aku tak pernah diganggu oleh mana-mana muslimin . Tak pernah ada muslimin yang berani menegur aku sekalipun . Tapi kali ni ? Mungkinkah akhlakku semakin pudar sifat-sifat yang sepatutnya menjadi pembenteng dari panahan mata lelaki ? Ya Allah , perkukuhkanlah diri ini dengan sifat-sifat muslimah solehah yang sejati yang Allah . Jauhilah aku dari fitnah-fitnah dunia ini ya Allah ."

Hmm ... Memang banyak dugaan dariNya . Jangan fikir bila kita bertudung labuh , kita akan terselamat dari gangguan-gangguan macam ni . Berdo'alah semoga dilindungi Allah . Walaupun pada hakikatnya , memang muslimah yang bertudung labuh ni lebih terselamat dari gangguan-gangguan dari muslimin ... (^_^)

Berdasarkan pengalaman ana sendiri , bila bertudung labuh ni memang ter'pelihara' sikit . Sebab apa ? Walaupun ana akui tak semua muslimah yang bertudung labuh ni memiliki akhlak yang terpuji (macam ana la, banyak lagi akhlak-akhlak yang perlu dibaiki lagi) , tapi mujtama' kita sekarang ni selalu beranggapan yang kami ni (muslimah bertudung labuh) 'baik-baik belaka' . Sebab tu lah kebanyakan muslimin tak berani mengacau atau 'mengorat' orang yang bertudung labuh ni ! (^_^)

So , jom pakai tudung labuh berjema'ah ! SANGAT3x banyak kelebihan !

Wallahua'lam .

p/s : cerita di atas banyak diadaptasi dari beberapa individu yang berbeza . Moga mendapat manfaat !

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...