17 October 2010

Petunjuk dariNya .

Dengan namaMu ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang .

Assalamu'alaikum warohmatullahi wabarokatuh ...

Based on my previous post , semua orang tahu , ana menghadapi masalah ; dilemma dengan course yang ana ambil .

Alhamdulillah , setelah ana buat solat istikharah , Allah yang Maha Berkuasa , telah memberi petunjukNya kepada ana yang lemah ini ...

Bermula pada 7 hingga 9 Zulkaedah 1431 (Jumaat-Ahad lepas) , ana telah mewakili sebuah persatuan untuk ke sebuah majlis tamrin , bawah pimpinan ABIM .

Dari program ni ana terus terang , mata ana telah dibuka seluasnya tentang skop kerja dakwah ni . Sesungguhnya tugas berdakwah adalah tugas semua umat Islam sebagai khalifah di muka bumi Allah ini .

Apa itu dakwah ?

Menyuruh kepada yang ma'aruf , dan melarang dari yang mungkar . Ajak kawan kawan pergi solat , ajak kawan buat baik , itu adalah dakwah . Jadi , dakwah hanya tugas ustaz/ustazah sahaja kah ?

Ana bukan sahaja mendapat banyak ilmu dan pengalaman baru daripada tamrin ni , malah ana juga ditakdirkan Allah untuk berkenalan dengan ramai mahasiswi mahasiswi dari course yang sama dengan ana . Dari situ ana dapat banyak input tentang course ana ni .

Jadi insyaAllahu Ta'ala , ana akan kekal dengan course yang sekarang ni . Do'akan semoga hati ini sentiasa yakin dan agar jauh dari penyakit was-was !

p/s : next week dah nak balik uia , ahlan wasahlan kepada sem 2 . (^_^)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...