13 May 2010

Bahasa Arab .

* Kerajaan amat mementingkan Bahasa Arab dan menggalakkan rakyat mempelajari Bahasa Arab? Sekarang setiap murid-murid sekolah rendah diwajibkan mempelajari Bahasa Arab. Maka sudah sampai masanya anda mempelajari Bahasa Arab untuk kegunaan sendiri dan kemudian boleh mengajarkannya kepada anak-anak anda . - aisehh , ANAK-ANAK ?? 5-6 tahun lagi insyaAllah . (tinggi betul angan angan)

* Hanya pelajar-pelajar yang menguasai Bahasa Arab sahaja yang dipilih oleh kerajaan untuk melanjutkan pelajaran ke luar negeri! Inilah waktunya anda memperkukuhkan pengetahuan dan mempertingkatkan penguasaan serta kefahaman anda terhadap Bahasa Arab . (ye ke ? tak tau pulak)

* Bahasa Kedua terbesar penggunaannya di dunia ialah Bahasa Arab? Pengetahuan tentang Bahasa Arab kini amat penting , selain penggunaanya yang global , ia juga merupakan sumber maklumat utama selain Bahasa Inggeris . Banyak sumber-sumber maklumat yang diperolehi sekarang ini didapati daripada sumber satelit terkenal berbahasa Arab iaitu Al-Jazeera .

* Al-Quran diturunkan di dalam Bahasa Arab ? Kerana ia adalah Bahasa Mukjizat dan bahasa pertuturan nabi junjungan kita Muhammad (SAW). Pengetahuan Bahasa Arab amat penting untuk mengetahui isi kandungan Al-Quran dan doa-doa yang sering kita baca setiap hari. Bahkan ia merupakan fardu kifayah ke atas semua umat islam .

* Perkataan-perkataan yang dibaca di dalam solat juga adalah di dalam Bahasa Arab ? Oleh sebab itu , perlu untuk setiap umat islam mengetahui makna setiap perkataan yang disebutkan di dalam solat , untuk menjadikan solat kita lebih khusyuk!
 
Fadh , apasal tiba tiba aja post pasal bahasa arab ni ? Okay it was just because im on my way to get to use with it (soon) insyaAllah . In two weeks or so , we (UIA students-to-be) gonna sit for EPT (eng.test) and APT(arabic test) .Pray for me ! =)
 
p/s : off off . continue your arabic learning-session now !!

4 comments:

 1. fadh tgh blaja arab ke skrg?? smgtnye..huhu. bgosnye..

  ReplyDelete
 2. salam kenal...

  Allahu yubarukufik
  nice post ^_^
  tapi ada sesuatu yang ingin saia tanyakan
  yang selalu mengganjal dalam pikiran..

  dari mana asala bahasa arab itu muncul?...
  tolong di bantu saya ya?...

  syukron ya ukhti..

  ReplyDelete
 3. solehah ; erkk takde la blaja gile gile kn tp ade la skit skit ...

  sbg bkln nti ... =B

  adptlaa jgk jwb stu dua soklan ... =)

  ReplyDelete
 4. to humaini_hd : walahua'lam .

  kurang pasti berasal dr mna tp sjk zman rasulullah lg dh ada bhsa arab dan itu dpt dbktikn krna Al-Quran juga dtrunkn dlm bhsa arab .
  ~wallahua'lam .

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...