01 April 2010

Kesalahan dalam bertudung .

KESALAHAN PERTAMA : Aurat itu adalah memakai tudung sahaja .

KESALAHAN KEDUA : Bertudung tetapi ber‘T-Shirt’ berlengan pendek .

KESALAHAN KETIGA : Bertudung tetapi baju kebarungnya terbelah kainnya .

KESALAHAN KEEMPAT : Bertudung tetapi bajunya sendat, sempit dan nipis lalu memaparkan bentuk kawasan-kawasan mudah ‘menggoda’.

KESALAHAN KELIMA : Bertudung tetapi amat longgar dan menayangkan jambul dan hujung rambutnya .

KESALAHAN KEENAM : Bertudung tetapi hanya memakainya di pejabat sahaja . Tidak di sekitar rumah , pasaraya dan sebagainya .

KESALAHAN KETUJUH : Bertudung tetapi tudungnya dilempar ke belakang leher, maka terdedahlah dadanya dari ditutupi kain tudung .

KESALAHAN KELAPAN : Bertudung tetapi dengan tudung yang amat nipis sehingga boleh diihat sanggul , leher , tengkuk dan dadanya .

Sebahagian wanita menyangka bahawa tutup aurat tu adalah tutup rambut sahaja. Ia adalah tidak tepat sama sekali. Asasnya adalah dari firman Allah SWT ertinya :

“Hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai ke dadanya , dan JANGANLAH KAMU MENDEDAHAKN AURAT DAN PERHIASAN KAMU KECUALI APA YANG TERZAHIR .” (an-Nur: 31)

KESALAHAN KESEMBILAN : Bertudung tetapi menaiki motor sambil menayangkan betis sepanjang jalan.

KESALAHAN KESEPULUH : Bertudung dan sempurna penutupan aurat tubuhnya tetapi memanja-manjakan suaranya ketika berinteraksi dengan lelaki . Samada menyanyi mahupun bernasyid .

Tiada dakwah yag sesuai buat wanita menerusi nyanyian kerana sesaat sahaja ia berada di atas pentas dengan pakaian canggihnya , seribu mata lelaki yang memandangnya . Kita tidak tahu dimanakah mata lelaki itu memandang . Suaranya yang merdu juga membuatkan lelaki yang rosak hatinya akan dibuai nafsu , walaupun penasyid wanita itu sedang mendendangkan lagu ketuhanan .

Larangan ini datang dari Firman Allah SWT : “Janganlah perempuan-perempuan itu berlaku lemah dengan perkataannya, sebab akan menaruh harapan orang yang dalam hatinya ada penyakit.” (al-Ahzab: 32)

Na'uzubillahi min zaalik .

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...