26 March 2010

Manusia Oh Manusia .

Dalam sebuah riwayat menceritakan,  pada suatu hari Luqman Hakim telah masuk ke dalam pasar dengan menaiki seekor himar , manakala anaknya mengikut dari belakang . Melihat tingkah laku Luqman itu , setengah orang pun berkata , 'Lihat itu orang tua yang tidak bertimbang rasa , sedangkan anaknya dibiarkan berjalan kaki . "

Setelah mendengarkan desas-desus dari orang ramai maka Luqman pun turun dari himarnya itu lalu diletakkan anaknya di atas himar itu . Melihat yang demikian , maka orang di passar itu berkata pula , " Lihat orang tuanya berjalan kaki sedangkan anaknya sedap menaiki himar itu , sungguh kurang adab anak itu . "

Sebaik sahaja mendengar kata-kata itu , Luqman pun terus naik ke atas belakang himar itu bersama-sama dengan anaknya . Kemudian orang ramai pula berkata lagi , " Lihat itu dua orang menaiki seekor himar , adalah sungguh menyiksakan himar itu . "

Oleh kerana tidak suka mendengar percakapan orang , maka Luqman dan anaknya turun dari himar itu , kemudian terdengar lagi suara orang berkata , " Dua orang berjalan kaki , sedangkan himar itu tidak dikenderai . " Dalam perjalanan mereka kedua beranak itu pulang ke rumah , Luqman Hakim telah menasihatai anaknya tentang sikap manusia dan telatah mereka , katanya , " Sesungguhnya tiada terlepas seseorang itu dari percakapan manusia . Maka orang yang berakal tiadalah dia mengambil pertimbangan melainkan kepada Allah s.w.t. sahaja . Barang siapa mengenal kebenaran , itulah yang menjadi pertimbangannya dalam tiap-tiap satu . "

Kemudian Luqman Hakim berpesan kepada anaknya , katanya , " Wahai anakku , tuntutlah rezeki yang halal supaya kamu tidak menjadi fakir . Sesungguhnya tiadalah orang fakir itu melainkan tertimpa kepadanya tiga perkara , iaitu tipis keyakinannya (iman) tentang agamanya , lemah akalnya (mudah tertipu dan diperdayai orang) dan hilang kemuliaan hatinya (keperibadiannya) , dan lebih celaka lagi daripada tiga perkara itu ialah orang-orang yang suka merendah-rendahkan dan meringan-ringankannya . "


 
p/s : Segala perbuatan manusia yang baik apatah lagi yang buruk sering dipersoalkan . Mengapa ? Itulah manusia .

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...