23 March 2010

Hukum Bercouple .

SETELAH memerhatikan ayat dan hadis tadi , maka tidak diragukan lagi bahawa bercouple itu haram , kerana beberapa sebab berikut :

1 . Orang yang bercouple tidak mungkin menundukkan pandangannya terhadap kekasihnya . (takkan korang cakap dengan bf/gf korang sambil tutup muka kot an ? )

2 . Orang yang bercouple tidak akan boleh menjaga hijab .

3 . Orang yang bercouple biasanya sering berdua-duaan dengan pasangan kekasihnya , baik di dalam rumah atau di luar rumah . (kalau bawak orang teman pun , korang suh dia pergi tempat lain)

4 . Wanita akan bersikap manja dan mendayukan suaranya saat bersama kekasihnya . ( konon nak tunjuk yang korang ni lemah lembut , sopan santun )

5 . Bercouple identik dengan saling menyentuh antara lelaki dan wanita , meskipun itu hanya berjabat tangan . (nak cakap korang ni profesional la kiranya )

6 . Orang yang bercouple , boleh dipastikan selalu membayangkan orang yang dicintainya . ( mustahil korang bercinta dengan M , tapi terbayang kucing dia pulak )

Dalam kamus bercouple , hal-hal tersebut adalah lumrah dilakukan , padahal satu hal saja cukup untuk mengharamkannya , lalu apatah lagi kesemuanya atau yang lain-lainnya lagi ?

Fatwa Ulama Syaikh Muhammad bin Shaleh al-Utsaimin ditanya tentang hubungan cinta sebelum nikah .
Jawab beliau ; Jika hubungan itu sebelum nikah , baik sudah lamaran atau belum , maka hukumnya adalah haram , kerana tidak boleh seseorang untuk bersenang-senang dengan wanita asing (bukan mahramnya) baik melalui ucapan , memandang , atau berdua-duaan .

Sebagaimana Rasulullah SAW bersabda : Janganlah seorang lelaki berdua-duaan dengan seorang wanita kecuali ada bersama-sama mahramnya , dan janganlah seseorang wanita berpergian kecuali bersama mahramnya .

Syaikh Abdullah bin abdur Rahman al-Jibrin ditanya ; Jika ada seseorang lelaki yang berkoresponden dengan seorang wanita yang bukan mahramnya , yang pada akhirnya mereka saling mencintai , apakah perbuatan itu haram?

Jawab beliau ; Perbuatan itu tidak diperbolehkan , kerana boleh menimbulkan syahwat di antara keduanya , serta mendorongnya untuk bertemu dan berhubungan , yang mana koresponden semacam itu banyak menimbulkan fitnah dan menanamkan dalam hati seseorang untuk mencintai penzinaan yang akan menjerumuskan seseorang pada perbuatan yang keji, maka dinasihati kepada setiap orang yang menginginkan kebaikan bagi dirinya untuk menghindari surat-suratan , pembicaraan melalui telefon , serta perbuatan semacamnya demi menjaga agama dan kehormatan dirinya .

Syaikh Jibrin juga ditanya ; Apa hukumnya kalau ada seorang pemuda yang belum menikah menelefon gadis yang juga belum menikah?
Jawab beliau ; Tidak boleh berbicara dengan wanita asing (bukan mahram) dengan pembicaraan yang boleh menimbulkan syahwat , seperti rayuan , atau mendayukan suara (baik melalui telefon atau lainnya) .

Sebagaimana firman ALLAH SWT ; Dan janganlah kalian melembutkan suara , sehingga berkeinginan orang-orang yang berpenyakit di dalam hatinya . (al-Ahzaab: 32).

Adapun kalau pembicaraan itu untuk sebuah keperluan , maka hal itu tidak mengapa apabila selamat daripada fitnah , akan tetapi hanya sekadar keperluan .

Syubhat Dan Jawapan Yang Sebenarnya Keharaman bercouple lebih jelas dari matahari di siang hari . Namun begitu masih ada yang berusaha menolaknya walaupun dengan dalil yang sangat rapuh , antaranya :

Tidak Boleh dikatakan semua cara bercouple itu haram , kerana mungkin ada orang yang bercouple mengikut landasan Islam , tanpa melanggar syariat .

Jawabnya : Istilah bercouple berlandaskan Islam itu cuma ada dalam khayalan , dan tidak pernah ada wujudnya . Anggap sajalah mereka boleh menghindari khalwat , menyentuh serta menutup aurat . Tetapi tetap tidak akan boleh menghindari dari saling memandang , atau saling membayangkan kekasihnya dari masa ke semasa .

Yang mana hal itu jelas haram berdasarkan dalil yang kukuh.

Biasanya sebelum memasuki alam perkahwinan , perlu untuk mengenal terlebih dahulu calon pasangan hidupnya , fizikal , karaktor , yang mana hal itu tidak akan boleh dilakukan tanpa bercouple , kerana bagaimanapun juga kegagalan sebelum menikah akan jauh lebih ringan daripada kalau terjadi setelah menikah .
Jawabnya : Memang , mengenal fizikal dan karaktor calon isteri mahupun suami merupakan satu hal yang diperlukan sebelum memasuki alam pernikahan , agar tidak ada penyesalan di kemudian hari . Namun , tujuan ini tidak boleh digunakan untuk menghalalkan sesuatu yang telah sedia haramnya .

Ditambah lagi , bahawa orang yang sedang jatuh cinta akan berusaha bertanyakan segala yang baik dengan menutupi kekurangannya di hadapan kekasihnya . Juga orang yang sedang jatuh cinta akan menjadi buta dan tuli terhadap perbuatan kekasihnya , sehingga akan melihat semua yang dilakukannya adalah kebaikan tanpa cacat .

Sebagaimana diriwayatkan dari Abu Darda ; Cintamu pada sesuatu membuatmu buta dan tuli .

Fenomena Couple .

Kebanyakan umat Islam kini tidak lagi menitik beratkan nilai-nilai dan adab-adab sopan yang dianjurkan oleh Islam melalui al-Quran dan sunnah rasul-NYA . Mereka bukan setakat mengabaikannya dan menganggap perkara itu tidak penting , bahkan mereka menganggapkannya sebagai satu perkara yang menyusahkan mereka yang menurutkan nafsu dan perasaan semata-mata itu . Nauzubillah .

Marilah kita sama-sama menjauhi perkara yang seumpama itu dan mejauhi hal-hal yang telah dilarang (haram) . Tegakkanlah yang benar dan katakanlah salah kepada yang batil .

p/s: Janganlah berhujah untuk membenarkan perkara yang telah terang haramnya di sisi ALLAH .

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...